RSS
 

„Avatarurile” proiectului BIBLIONET

15 Oct

Anumite lucruri încep ca o necesitate si, abia pe masura ce se deruleaza, devin o placere. Cam asa se poate defini, în câteva cuvinte, cursul de initiere în tainele calculatorului si ale Internetului pentru persoanele de vârsta a treia în desfasurare din iunie la Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” Braila.

De vreun an, Clubul seniorilor se întruneste în spatiul Bibliotecii Judetene si tot ce se întâmpla aici poate fi, cu siguranta, subiectul unei alte povestiri foarte interesante. Pretext de socializare, de discutii, chiar de descoperire a unor talente actoricesti, întâlnirile de luni si miercuri se pare ca nu au fost de ajuns pentru cei mai ambitiosi dintre musafirii nostri. Si-au dorit mai mult si au propus începerea unor cursuri  de calculatoare, câte doua ore în fiecare joi.

Când mi s-a adus la cunostinta misiunea am cazut pe gânduri. Ideea nu era nicidecum noua, stiam ca bibliotecile pot oferi astfel de cursuri, dar nu am considerat pâna atunci ca ar fi momentul potrivit pentru asa ceva, crezând ca va veni o vreme în care sa fim mai putin ocupati, ca sa avem timp si pentru asa ceva, dar se pare ca un astfel de deziderat – un ritm de lucru relaxat – va ramâne o utopie. Pe de alta parte, stiam ca elevii sunt adulti în toata firea, deci un material nu tocmai usor de prelucrat si de modelat. Nu se anunta ceva simplu, dar, nu ma tem de concluzii si nici de premise, doar de urmari (e o fraza preferata dintr-un cântec al lui Vali Sterian). Iar urmarile deja le pot observa si le veti afla cu totii, daca cititi mai departe.

Acum, dupa ce cursul este în plina derulare, cred ca BIBLIONET ne-a oferit toate atuurile unei astfel de initiative, desi, aparent, nu ar exista o legatura directa. Si mai cred ca, pe lânga dotari si training (care nu sunt de neglijat), s-au schimbat mentalitatile celor care au avut contact mai strâns cu acest proiect. De aici disponibilitatea mult mai mare pentru diversificarea serviciilor, pentru adaptarea la cerintele celor care ne calca pragul.

Pentru cei care înca nu stiu, BIBLIONET este cel mai mare proiect de anvergura nationala derulat pentru bibliotecile publice românesti. Este vorba de o donatie foarte importanta de echipamente si  cursuri venita din partea Fundatiei Bill&Melinda Gates si administrata de IREX Romania (www.biblionet.ro). Prin intermediul acestui program se propune îmbunatatirea rolului bibliotecii publice în viata unei comunitati si câstigarea de public interesat de serviciile de biblioteca. Pâna în acest moment au fost dotate 745 de biblioteci publice atât din mediul urban cât si din mediul rural.

Pentru mine este o experienta în adevaratul sens al cuvântului. Nu pentru ca instruiesc, fac acest lucru de ani de zile sub diferite forme, ci datorita cursantilor cu care lucrez. E vorba de persoane care au trait multi ani într-o perioada în care cea mai dificila configurare era, probabil, a gasi un post la un aparat radio, pentru care era digitala se concretizeaza cel mult sub forma unui telefon mobil si care, în cea mai mare parte, nu cunosc limba engleza. Însa, partea suprinzatoare este ca totul este compensat de o dorinta deosebita de a învata, de a depasi niste complexe legate de tehnologia moderna si de a face ceva nou, lucru esential atunci când esti pensionar într-o tara ca România.

Nu stiu daca are relevanta faptul ca nu sunt un trainer marca BIBLIONET, dar sunt formator atestat, pentru ca directorul institutiei si-a propus alcatuirea unei echipe puternice de instructori si, pe lânga practica pe care o mai aveam unii dintre noi, ne-a oferit si posibilitatea parcurgerii unor cursuri TOT. Atribui dobândirea acestei supracalificari tot programului BIBLIONET, pentru ca a accentuat importanta sesiunilor de training si a formatorilor atestati în viata unei biblioteci.

Am modelat cursul dupa propria mea viziune, am stabilit programa si durata lui dupa publicul tinta, dupa categoria de vârsta respectiva si dupa solicitarile lui. Nu am depins de un anumit suport de curs, ceea ce cred ca este un avantaj, dar complica putin lucrurile. Am avut oportunitatea de a beneficia de echipamentele Centrului de formare donate de catre BIBLIONET, ceea ce a avut un rol esential în derularea cursului, pentru ca a ridicat foarte mult calitatea desfasurarii sesiunilor de instruire.

Cursul s-a adresat unei grupe de zece persoane si mi-am propus sa le prezint notiuni elementare despre un calculator personal, Internetul si facilitatile sale, posta si mesageria electronica si un editor de text, Word (pentru ca este cel mai utilizat). Nu am trecut la sectiunea urmatoare pâna nu m-am asigurat ca fiecare si-a însusit macar baza. Am decis sa aloc timp suficient, pentru ca puterea de asimilare a grupului nu este foarte rapida si trebuie insistat.

Fiecare sedinta de instruire este inedita si traiesc alaturi de ei bucuria cu care descopera noul. Îmi place faptul ca depun mult interes si ca primesc feedback în permanenta. Se creeaza o legatura reala între mine si ei, iar acest lucru valoreaza enorm atunci când trebuie sa duci înainte o astfel de activitate. Cu un auditoriu inert obosesti repede si nu mai ai motivatie sa continui.

Sunt mult lucruri deosebite pe care as putea sa vi le povestesc din timpul cursului. Una dintre doamne mi-a spus ca fiul ei nu are rabdare si timp sa-i explice tainele calculatorului, dar i-a promis ca, daca se instruieste, îi face cadou un computer. Ideea o încânta peste masura si simt cum are imbold sa progreseze ca sa-si primeasca darul promis.

La lectia despre posta electronica, un domn, extrem de glumet de felul lui, cu o venerabila vârsta de 86 de ani, a devenit destul de morocanos pentru ca el considera ca nu îi sunt folositoare aceste notiuni, iar eu, ca sa-l stimulez, i-am spus ca astfel va comunica mult mai usor cu prietenii, chiar si în strainatate. S-a uitat la mine cu naduf si mi-a spus ca sa ma necajeasca: Doamna, eu nu am cui sa-i scriu! Prietenii mei au murit toti! I-am privit fata suparata si m-a umflat râsul, nemaizicând nimic, pentru ca toti cei din jurul lui erau un exemplu foarte clar ca mai avea prieteni si înca destui. L-am lasat sa se lamureasca singur si a fost cel care, în final, a facut cele mai semnificative progrese. A lucrat cu ambitie acasa, deoarece, între timp, a facut rost si la domiciliu de calculator si Internet si, când am primit primul e-mail în afara cursului, am avut o satisfactie extraordinara.  Ba, mai mult, i-am oferit ocazia în timpul cursului sa le explice chiar el anumite informatii pe care le-a predat într-un mod foarte corect.

Poate este bine sa-i las chiar pe câtiva dintre ei sa va prezinte parerea pe care o au despre curs:

Sintagma mea: “decât sa cunosti totul din ceva, mai bine câte ceva din fiecare”. Datorita talentului profesionist de a transmite al instructorului, am putut sa intru si eu în minima masura în tainele calculatorului, el fiind strain de mine pâna la acest curs. Dar, bineînteles, trebuie exercitiu si acasa. Când voi avea “obiectul” va voi spune mai multe. Cred ca ABC-ul l-am prins. (Tinca Ciuca)

Sunt foarte multumit de modul în care a decurs desfasurarea cursului si utilizarea calculatorului. Mi-au placut toate subiectele abordate, precum si rabdarea si metodica predarii. (Ion Isaia)

Curiozitatea m-a determinat sa urmez acest curs, pentru a-mi face o idee despre tehnica de comunicare la distanta. Notiunile însusite ma ajuta în prezent sa navighez pe Internet si sa aflu noutati din multe domenii. (Ilie Neagu)

Ce mi-a placut la aceste cursuri? Interesul manifestat de persoanele de vârsta a treia pentru tot ce înseamna si este calculatorul (Doamne, molipseste-i si pe altii!)
Cum a decurs? Placut! Dificultatea însusirii notiunilor elementare consta în faptul ca nu se cunoaste cât de cât limba engleza.
Subiectele abordate: notiuni elementare din ABC-ul calculatorului. Orice în viata începe cu primul pas. Acest lucru l-am facut. Urmeaza pasii urmatori, în functie de personalitatea si interesul fiecarui individ. (Tudor Nicoglu)

Cele câteva ore la care am participat au fost excelente, toate subiectele au fost minunate, foarte bine predate la nivelul fiecarui cursant, folosindu-se cele mai bune metode pentru a întelege fiecare. (Vasile Spânochi)

Pentru seniorii pe care îi instruiesc, Internetul este o noua poarta deschisa catre lume. De obicei, ei sufera tocmai fiindca li se închid astfel de porti în societatea noastra, iar calculatorul tinde sa devina o lume fascinanta, pentru ca prin intermediul lui pot calatori, pot comunica, se pot informa si astfel cotidianul dobândeste noi valente. Acest curs mi-a dat posibilitatea sa înteleg mai bine aceasta categorie de persoane, sa apreciez calitatile vârstei a treia si sa cunosc oameni cu totul deosebiti.

Am prezentat aceasta experienta pentru ca este un caz concret de activitate desfasurata de o biblioteca publica, fara sa fie inclusa si monitorizata de BIBLIONET, si care cred ca se încadreaza perfect în ceea ce urmareste proiectul în esenta lui: sa fim capabili, noi, specialistii din biblioteci, sa creem propriile noastre programe, sa avem propriile noastre instrumente de lucru, folosind echipamentele primite sau cele proprii. Acest curs nu este o actiune singulara, avem si alte initiative, iar acest lucru ne da certitudinea ca, dupa terminarea proiectului, vom putea sa ducem mai departe ideea lui, tocmai datorita impulsului primit.

Corina Ciuraru
Coordonator BIBLIONET- judetul Braila

 
 

Tags: , , , ,

Leave a Reply