Cea de a doua editie a Simpozionului national „Mijloace moderne de atragere a publicului în biblioteci” s-a desfasurat la Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” în perioada 18 -20 mai.
Prezenta la Braila a colegilor bibliotecari din toate colturile tarii a demonstrat din nou dorinta participantilor de a-si împartasi unii altora experientele proprii si modalitatile originale de promovare a institutiei bibliotecii.
Au fost doua zile de dialog deschis, moderat de reprezentantul bibliotecii publice brailene, Claudiu Braileanu, în care cei prezenti si-au expus proiectele aplicate în anul 2010, în propriile biblioteci, ideile fiind apoi dezbatute la cald.
Deosebit de interesante ni s-au parut interventiile colegilor din orasul vecin, Galati, despre „Cafeneaua culturala V.A. Urechia”, proiect prezentat de Violeta Opait si Nicoleta Daniela Susanu. Tot de la Galati a venit si o idee atractiva privind atragerea publicului de vârsta mica în perioada vacantei de vara – „Clubul curiosilor”, proiect conceput si aplicat de Maricica Târâla Sava.
Cu acelasi interes a fost urmarit si proiectul lui Daniel Nazare, „Biblioteca vie”, aplicat la Biblioteca „George Baritiu” din Brasov. La modul colegial gasim de cuviinta sa apreciem ca, pe lânga aspectele pozitive ale acestui program, exista si destule minusuri. Daca o întâlnire a cititorilor (în marea lor majoritate tineri) cu „carti vii” precum „Actorul”, „Ecologistul” sau „Persoana cu dizabilitati” se poate transforma într-o experienta de viata benefica pentru actanti, întâlnirile cu „Homosexualul” sau cu „Ateul”, de pilda, pot fi considerate cel putin bizare… Ne exprimam opinia ca adolescentii au nevoie totusi de repere valorice mai solide.
Bineînteles, episodul „Teatru – lectura, modalitate de atragere a publicului în biblioteci”, apartinând institutiei de carte brailene, a fost unul dintre cele mai apreciate proiecte la editia din acest an. Cu atât mai mult cu cât, timp de jumatate de ora, cei prezenti au putut urmari la lucru trupa de teatru si de recitatori „Ambitiosii” a „Clubului Pensionarilor” din cadrul Bibliotecii Judetene „Panait Istrati”.
Amintim pe final si interventiile oportune ale colegilor: Carmen Dobre (Biblioteca Academiei Române), Marilena Chirita (Biblioteca Metropolitana Bucuresti), Claudia-Carolina ILLYES (Biblioteca Judeteana Mures), Daniela BANAURS (Biblioteca Judeteana “George Baritiu” Brasov), Anamaria CATANOIU (Biblioteca Judeteana „Duiliu Zamfirescu” Vrancea), Corina APOSTOLEANU (Biblioteca Judeteana “Ioan N. Roman” Constanta), Lenuta NEACSU (Biblioteca Judeteana „Costache Strudza” Bacau), Florica SERBAN (Biblioteca Judeteana „V.A.Urechia” Galati), Rodica PAVALAN (Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman” Dolj), Irena Ioana BRODOCEANU (Biblioteca Judeteana „Gheorghe Asachi”) Iasi, Lucretia PICUI (Biblioteca Judeteana „Dinicu Golescu” Arges).
Dan Bistricean
Bibliotecar responsabil de relatia cu mass-media