RSS
 

140 de ani de bibliotecă publică la Brăila

19 Aug

Oraș cu o bogată tradiție culturală, Brăila sărbătorește anul acesta 140 de ani de bibliotecă publică în folosul comunității, fiind printre cele mai vechi instituții de profil din țară.

Pe 23 August 1881 Regele Carol  I al României a emis Decretul cu nr. 2134, prin care se autorizează deschiderea și funcționarea, în urbea Brăila, a bibliotecii publice și a muzeului științific. Încă din primul Regulament s-a stipulat: Patrimoniul acestei societăți este public și la dispoziția tuturor.

De-a lungul timpului instituția a funcţionat în diferite locații și sub diferite denumiri: Biblioteca Publică a Comunei, Biblioteca Populară, Biblioteca Centrală a raionului Brăilei, Biblioteca Municipală, iar de la centenar, din 1981, s-a numit Biblioteca Județeană Panait Istrati.

Merită să amintim câteva momente importante care au marcat evoluția instituției: organizarea științifică a colecțiilor din 1961, accesul liber la raft al utilizatorilor începând cu anul 1970, automatizarea și accesul la baza de date din 1996, accesul la Internet pentru comunitate în 2000 și mutarea în anul 2013 în sediul nou, un spațiu extins și modernizat specific activităților de bibliotecă.

Împrumutul tradițional de carte se îmbină astăzi cu succes cu activitățile moderne, non-formale, brăilenii având posibilitatea să aleagă dintre numeroasele cluburi recreative, ateliere și proiecte educaționale dedicate tuturor categoriilor de vârstă. Cei peste 530 de brăileni care îi trec pragul pe zi pragul și cele peste 1.500 de activități în care este implicată anual comunitatea, nu fac decât să reconfirme valoarea publică a instituției.

Bibliotecile, deşi reflectă trecutul, sunt instituţii ale prezentului şi ale viitorului, iar automatizarea acestora reprezintă o condiție a rezistenței în timp. În acest moment Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila este una dintre cele mai automatizate biblioteci publice din România. Aproximativ 100 de de staţii de lucru asigură conexiuni capabile de schimb de date din orice punct al instituţiei. Utilizarea tehnologiei RFID (Identificarea prin Radio Frecvență) și achiziţionarea de echipamente moderne a permis deservirea rapidă a utilizatorilor în ceea ce privește înapoierea documentelor oricând la Cutia de Returnare, tranzacționarea și accesul la contul și catalogul online prin Stațiile de auto-împrumut, precum și securizarea colecțiilor de documente. De asemenea, cele 2 filiale neasistate amplasate pe Faleza Dunării și în Parcul Monument aduc cărțile și serviciile bibliotecii mai aproape de brăileni.

Instituția și-a completat oferta de servicii înființând în 2017 primul Makerspace dintr-o bibliotecă publică românească, singurul din Brăila, conceput special pentru promovarea educației STEAM și a roboticii, oferind acces la informare și instruire copiilor și tinerilor prin intermediul noilor tehnologii.

La ceas aniversar, când biblioteca sărbătorește 140 de ani de existență, ne întoarcem cu gândul de recunoştinţă la toţi cei care au contribuit la nașterea și evoluția sa. Ne dorim ca biblioteca să rămână aceeași instituție deschisă marelui public și un reper important în spațiul cultural al urbei, onorându-și misiunea sa de căpătâi, aceea de a răspunde continuu cerințelor venite din partea comunității.

Laura Caplea

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply