RSS
 

9 Mai – Ziua Europei, 9 Mai – Ziua Ta

10 May

 

Ziua de 9 mai a devenit, în prezent, un simbol european (Ziua Europei) care, alături de drapel, imn, moneda unică (euro) și motto, identifică unitatea politica a Uniunii Europene de astăzi.

9 mai a fost aleasă ca Ziua Europei  de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se ca punctul de pornire al construcției Europei a fost declarația prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, pe atunci ministrul afacerilor externe al Franței, a propus Germaniei, dar si altor state europene sa pună “bazele concrete ale unei federații europene indispensabile pentru menținerea păcii”.

Robert Schuman avea să prezinte proiectul de reconciliere post-conflict dintre Franța si Germania ce prevedea plasarea producției de cărbune si oțel, care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare, sub responsabilitatea unei autorități supreme comune, independente in cadrul unei organizații deschise participării altor state europene.

Începând cu anul 1950, țările europene încep să se unească, din punct de vedere economic si politic, în cadrul Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, propunându-și sa asigure o pace durabilă.

Ziua Europei este o ocazie de a organiza activități si festivități menite sa aducă Europa mai aproape de cetățenii săi și să alature națiunile europene. Aceasta zi este marcată la Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila printr-o expoziție documentară, “9 Mai – Ziua Europei, 9 Mai – Ziua Ta”. Expoziția este realizată de Sorin Neagu, bibliotecar și este deschisă publicului în perioada 9 – 24 mai 2018, în cadrul Secției de Imprumut pentru Adulți.

 
 

Leave a Reply