RSS
 

Ai carte, ai parte!

23 Apr

Secția Împrumut pentru adulți a Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” Brăila organizează în perioada 23 aprilie-7 mai expoziția documentară „Ai carte, ai parte!”, dedicată Zilei Internaționale a cărții și a drepturilor de autor, dar și Zilei Bibliotecarului din România.

Ideea acestui eveniment a aparținut scriitorului spaniol Vicente Clavel Andrés, care a dorit să-l omagieze pe Miguel de Cervantes, mai intâi pe 7 octombrie, data nașterii scriitorului, apoi pe 23 aprilie, data decesului acestuia (în realitate acesta a încetat din viață pe 22 aprilie, dar a fost înmormântat pe 23).

În 1995, la Conferinţa generală de la Paris, UNESCO a decis ca Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor să se sărbătorească la data de 23 aprilie, dată la care se comemorează moartea, în același an, 1616, a trei mari scriitori ai lumii: unul englez, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes și Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan de origine spaniolă. Tot pe 23 aprilie se sărbătorește nașterea mai multor scriitori, cum ar fi Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla și Manuel Mejía Vallejo.

În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor.

În toată lumea, sunt organizate expoziții de carte, lecturi publice și tot felul de alte manifestări menite să încurajeze și să popularizeze lectura.Prin Hotărâre de Guvern, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

Expoziția este realizată de Silvia Iacob, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply