RSS
 

Altfel de biblioteci

03 Dec

BIBLIOTECA VATICANULUI, aflată sub jurisdicția ecleziastică a Bisericii Catolice din Roma, este una dintre cele mai vechi biblioteci din lume. Deși a fost înființată în 1475, existența sa datează de la originile Bisericii Catolice.

De aproape 600 de ani, biblioteca și-a crescut colecțiile prin achiziții și moșteniri generoase.Biblioteca Vaticanului deține în prezent peste 1,1 milioane de cărți, 75.000 de manuscrise și peste 8.500 de incunabule (cărți editate în zorii tiparului, până în anul 1500). Biblioteca însumează aproximativ 42 de km de rafturi și deține cel mai vechi manuscris complet al Bibliei, precum și multe alte lucrări semnificative din epoca medievală.

sursa: britannica.com

Arhivele secrete ale Vaticanului cuprind toate actele promulgate de Sfântul Scaun, precum și documentele de stat, corespondența, și bulele papale pe care le-a acumulat biserica peste secole. Arhivele au rămas închise pentru străini până în 1881, când Papa Leon al XIII-lea le-a deschis cercetătorilor. Oamenii de ştiinţă pot să acceseze în prezent doar documentele redactate până în 1939. Materiale provenind din timpul controversatului mandat al papei Pius al XII-lea (acuzat timp de decenii că nu a criticat Germania nazistă pentru comiterea Holocaustului) – cuprinse între 1939 şi 1958 – vor deveni la rândul lor disponibile spre consultare publică.

sursa: history.com

Din 2014 Biblioteca Vaticanului a început digitalizarea colecțiilor de manuscrise, care sunt disponibile acum online.

Laura Caplea

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply