RSS
 

Altfel de biblioteci – Centrul Cultural „Pompidou” din Paris

18 Nov

Complexul cultural a fost deschis în 1977 la cererea lui Georges Pompidou, pe când era preşedintele Franţei. Scopul a fost înființarea unei instituții de cultură dedicată creației moderne și contemporane, în care artele plastice se învecinează cu cărțile, designul, muzica și cinematograful.

Deşi construit într-un stil arhitectural high-tech, destul de controversat la început (ţevi, scări și pasarele metalice), centrul a devenit repede unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Paris, după Muzeul Luvru și Turnul Eiffel. În primii 20 de ani de funcționare, centrul a primit peste 150 de milioane de vizitatori.

sursa foto: theculturetrip.com

Două etaje sunt rezervate Bibliotecii de Informare Publică (Bibliothèque publique d’information), care are o capacitate de 2200 de locuri și o colecție de 380.000 de documente. BPI găzduiește conferințe, dezbateri, întâlniri creative și proiecții de filme, iar sălile de lectură oferă echipamente speciale pentru nevăzători. Din 2002 funcționează în cadrul centrului și Biblioteca Kandinsky, dedicată artei secolului XX.

sursa foto: en.parisinfo.com

Tot acolo se mai află: Institutul de Cercetare și Coordonare a Acusticii și Muzicii, Muzeul Naţional de Artă Modernă, şi Atelierul Brâncuși – lăsat moştenire statului francez în 1956.

Laura Caplea

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply