RSS
 

Am@teurs_de_lecture.com – Les Misérables

03 Feb

Când literatura și tehnologia digitală se întâlnesc, iată cum romanul “Mizerabilii” de Victor Hugo devine mult mai atractiv pentru adolescenții de la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu”, iar lectura și învățarea pot fi privite ca o adevărată aventură.

Mai jos puteți urmări rezumatul în limba franceză al romanului amintit, editat cu ajutorul aplicaţiei Prezi.

https://prezi.com/view/DA5XgQLkHHcKRwGgIpbM (Les Misérables-Victor Hugo)

Proiectul educațional “Am@teurs_de_lecture.com” – Club de lectură online – a debutat în luna octombrie 2020 și este organizat de Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila.

Prin utilizarea tehnologiei, textul literar poate fi explorat mai mult, de aceea, după ce elevii au parcurs bibliografia propusă de profesori, au lucrat în echipe prezentând într-o manieră inedită opera unor autori francezi.

Acum personajele din cărți au conturi Facebook, recitarea unor poezii este înregistrată cu ajutorul aplicației Vocaroo, continuarea intrigii unei cărţi se realizează pe mail sau Twitter, iar Prezi este noul concept pentru prezentarea rezumatului unui roman.

Mai jos sunt și alte link-uri către prezentările elevilor: 

https://prezi.com/view/Ii7UoYVeloWI32mLITjx/ (Le Grand Meaulnes-Alain Fournier)

https://prezi.com/view/NhVaOqHra2f06G2sDxMj/ (Illusions perdues-Balzac).

Prima etapă a proiectului s-a încheiat, iar rezultatele arată astfel:

  • Până la finalul lunii noiembrie 2020, elevii de la clasele a X-a C si a X-a F au realizat în echipe de câte 5-6 membri prezentări în Prezi ale romanelor recomandate în bibliografie.
  • Până la jumătatea lunii decembrie 2020, elevii de la clasa a XI-a C au avut ca sarcină de lucru să creeze un alt final sau să inventeze o continuare a cărții recomandate. Au lucrat foarte bine împreună și au dat dovadă de imaginație și originalitate, mai jos în imagini puteți citi finalul creativ la care s-au gândit.

În concluzie, proiectul educațional și-a atins scopul, acela de a promova lectura, cunoașterea autorilor francezi, perfecționarea cunoștințelor TIC (Tehnologia Informației și Comunicațiilor), precum și dezvoltarea capacităților de comunicare și de lucru în echipă.

Ca urmare a scăderii interesului pentru lectura cărților, provocarea pentru profesori este să gândească activități antrenante, care să îi atragă pe elevi. Tehnologia digitală reprezintă un instrument extrem de eficient pentru elevi, ei fiind mari consumatori de media.

Felicitări profesorilor coordonatori, Poenaru Florentina și Slavu Mihaela, pentru că au reușit să obțină o implicare tot mai mare din partea elevilor, stimulându-le interesul pentru cărți și în special pentru literatura franceză.

Felicitări elevilor din clasele a X-a C, a X-a F și a XI-a C pentru materialele realizate!

De ajutor în proiect sunt și bibliotecarele: Dascălu Luminiţa (Colegiul Național “Nicolae Bălcescu”) și Laura Caplea (Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila).

La final puteți asculta înregistrările tinerilor implicați în proiect, realizate cu ajutorul aplicației Vocaroo:

Bilanțul final al proiectului va avea loc în luna mai a.c. când vom prezenta viața personajelor literare prin intermediul unor conturi de Facebook reale.

Laura Caplea

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply