RSS
 

Aniversare Antonio Gioacchino Rossini

28 Feb

Au trecut 230 de ani de la nașterea lui Antonio Gioacchino Rossini, iar muzica sa este la fel de apreciată, numele lui fiind la fel de cunoscut în întreaga lume.

Cu o vădită înclinație spre muzică și cu o mare admirație pentru Haydn și Mozart, care l-au și inspirat, a început să compună la 12 ani, iar de la vârsta de 21 de ani a cunoscut cu adevărat succesul prin operele „Tancredi” și „Italianca în Alger”.

Viața nu i-a surâs întru totul, fiind născut într-o familie modestă, însă talentul său extraordinar, pasiunea și dorința de a crea l-au ajutat să-și depășească neajunsurile, devenind în timp unul dintre cei mai apreciați compozitori de operă. A compus cu ușurință atât opere comice, cât și drame lirice, dar s-a făcut cunoscut mai ales pentru spiritul său comic.

Moștenirea rossiniană este generoasă, ea cuprinzând 39 de opere, muzică de cameră, cântece și piese instrumentale, dar și muzică sacră. „Tancredi”, „Italianca în Alger”, „Otello”, „Bărbierul din Sevilla”, „Cenușăreasa”, „ Coțofana hoață”, „Moise și Faraon”, „Asediul Corintului”, „Semiramida” și „Wilhelm Tell” sunt doar câteva dintre lucrările cele mai cunoscute, ce stau sub semnătura lui Rossini.

Parte din opera sa o puteți regăsi la Mediatecă, sub formă de DVD-uri, CD-uri și discuri de vinil. Vă așteptăm!

Irina Ene, bibliotecar

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply