RSS
 

Arta afișelor

15 May

„Afișul este o imagine ce trebuie să aibă frumusețea evidenței și spiritul sintezei.” Raymond Savignac

Debutul artei afișului a fost marcat, la sfârșitul secolului XVIII, de către Alloys Senefelder. Întrucât era foarte sărac, dar trebuia să-și ilustreze piesele de teatru, el a căutat o modalitate de a folosi altceva decât materialele scumpe utilizate de tipografii vremii, înlocuind plumbul cu piatra. Procesul, numit litografie, permitea reproducerea unui desen realizat pe o piatră cu o substanță grasă. Introdusă într-o soluție acidă, piatra reține doar cerneala aplicată pe părțile îmbibate în substanța grasă, iar desenul apare prin aplicarea unei foi de hârtie pe respectiva piatră.

Litografia însuma avantaje precum: rapiditate (se desena direct pe piatra) și economie de mijloace (o singură matriță era folosită de mai multe ori). Primele afișe astfel create aveau un singur inconvenient: lipsa culorii. Părintele afișului artistic în culori este Jules Chéret, cel mai prolific artist din perioada de glorie a afișului francez, Belle Époque. Chéret a creat primul afis in culori in 1867, utilizand un process litografic care îi permitea să obțină orice culoare pornind de la trei pietre îmbibate cu cerneluri de culori diferite (de obicei galben, roșu și albastru).

Pasionații de grafică vor găsi în cartea lui Emmanuel Lopez „Affiches de la publicité”, disponibilă la Centrul Cultural Multilingv, imaginile unor afișe ce au promovat anumite servicii și produse între anii 1185-1980.

Florentina Nistor, bibliotecar

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply