RSS
 

Bardul din Mircești

20 Aug

În perioada 21 august-15 septembrie 2020 Secția Împrumut pentru Adulți a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila organizează o expoziție documentară dedicată marelui scriitor Vasile Alecsandri. Expoziția intitulată Bardul din Mircești conține volume aflate în colecțiile bibliotecii (teatru, poezie, proză, drame).

Vasile Alecsandri (n. 21 iulie 1821, Bacău — d. 22 august 1890, Mirceşti, judeţul Iaşi)) poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România. Ca scriitor, a debutat în 1840, cu nuvela “Bucheti”, publicată în “Dacia literară”, și cu piesa “Farmazonul din Hîrlău”.

Ca poet de limba română apare pentru prima dată în 1843 în “Calendar pentru poporul românesc”. Vasile Alecsandri a contribuit la fondarea și dezvoltarea a numeroase specii literare și a publicat prima mare culegere de poezie populară românească. Descoperirea poeziei populare va marca destinul său de scriitor și va avea consecințe asupra întregii dezvoltări a literaturii noastre din secolul trecut. Influențat de folclor a publicat “Doine” și “Lăcramioare”, a scris despre evenimentele istorice ale țării noastre în “Legende” și “Ostașii noștri”; a celebrat mișcarea ciclică a anotimpurilor în “Pasteluri”.

Alecsandri a creat și a dus la celebritate pastelul – o specie a genului liric cunoscută numai în literatura română. Prin traducerile în limbile franceză, germană, engleză ale poeziilor populare sau ale unora din poeziile originale, Alecsandri se numără și printre primii noștri scriitori moderni a căror operă a devenit accesibilă străinătății. Poet echilibrat, discret, dar vibrând în fața frumuseții, sensibil la farmecul naturii, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă, Alecsandri rezistă cel mai bine trecerii timpului tocmai în asemenea poezii în care manifestă calitatea reală a talentului său.

Expoziția este realizată de Florentina Petcu, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply