RSS
 

„Biblioteca, arhiva – trezorieri de patrimoniu cultural”

13 Sep

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila a găzduit vineri, 13 septembrie 2019, de la ora 12.00, un eveniment dedicat manifestării Zilelor Europene ale Patrimoniului cu tema „Biblioteca, arhiva – trezorieri de patrimoniu cultural”. 

Expoziția din holul bibliotecii a fost realizată de Serviciul Județean Brăila al Arhivelor Naționale în colaborare cu Biblioteca Județeană Brăila, documentele expuse fiind cărți vechi, românești și străine, apărute până la 1900. Exponatele nu au fost aduse în atenția publicului brăilean până acum. Ele au fost prezentate de Ștefania Botez, consilier și de Giani Oltianu, șef Serviciul Județean Brăila al Arhivelor Naționale. Gazdă a fost Ion Volcu, șef Birou Colecții Speciale din cadrul bibliotecii, evenimentul fiind organizat sub egida Direcției Județene pentru Cultură Brăila, care a oferit tuturor participanților pliante cu informații suplimentare, realizate special pentru această ocazie. La eveniment a fost prezent și Dragoș Neagu, directorul bibliotecii.

Primii vizitatori ai expoziției au fost elevii clasei a IX-a C, coordonați de profesor Camelia Mihaela Roșu, din cadrul Liceului Teoretic „Mihail Sebastian” Brăila.

Printre cărțile expuse se află: „Psaltirea slavonă” din 1784, „Kyriacodromion” din 1855, o multitudine de cărți religioase ce dezvăluie fapte diverse din perioadele consemnate – de la vânzări de produse și cărți până la evenimente de viață, „Biblia sau Testamentul vechi și nou” din 1855, „Manual de Istoria Prințipatului Moldovei” din 1845, „Odiseea” lui Homer din 1890, Manual de Creangă și multe altele pe care vă invităm să le descoperiți vizitând expoziția din holul bibliotecii, care va fi deschisă până pe 20 septembrie 2019.

Menționăm că în cadrul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila a fost înființat un laborator de conservare și restaurare de carte veche, în cadrul căruia sunt deja titluri care se află în diverse procese de restaurare și/sau conservare.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply