
Regele Carol I a promulgat, la 23 august 1881, prin Decretul nr. 2134, autorizarea deschiderii și funcționarea în urbea Brăilei a bibliotecii publice și a muzeului științific în localul Liceului Real din strada Rubinelor. De atunci și până acum biblioteca a trecut prin schimbări diverse, devenind în 2020 centrul comunității brăilene.

Biblioteca Publică din Brăila a trecut între anii 1909 – 1920 prin ample transformări și grele încercări. După preluarea sa de către Primărie, Biblioteca Comunală s-a confruntat în continuu cu lipsa unui buget adecvat, a unui sediu modern și spațios pentru colecțiile de publicații în creștere, dar și pentru exponatele Muzeului științific. Primăria a încercat să găsească un nou spațiu și astfel Biblioteca a fost mutată într-o clădire cu parter și etaj de pe strada Rubinelor, nr. 10, dar și aici spațiul destinat muzeului a fost deturnat, etajul fiind transformat în locuință pentru bibliotecar.
Mai multe despre istoria bibliotecii, oamenii care au vegheat ca activitatea ei să poată fi organizată, aflăm dintr-un material realizat de Ion VOLCU, șef Birou Colecții Speciale din cadrul bibliotecii, publicat în revista instituției, Ex Libris, nr. 11 – 12/2019, paginile 38 – 42 (Biblioteca Comunală din Brăila reflectată în documente de arhivă: 1916 – 1920) :