RSS
 

Brăilencele și lupta pentru unitate națională

08 May

Lecția de istorie de astăzi tratează un subiect mai puțin abordat de istoriografia română: implicarea femeilor în războiul de întregire națională. Eroinele Brăilei – mame, surori, fiice ale militarilor care luptau pe front, femeile din Brăila apar în multiple ipostaze, de la eroine la victime ale necruțătorului război.

Nu ne vom opri asupra unor personalități feminine, precum Anastasia Filipescu, cea care a condus Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române, înființată în 1910, Ana Aslan sau Maria Filotti, a căror contribuție la efortul desfășurat de națiunea română în războiul de întregire națională a fost succint reliefat, ci atenția ne este îndreptată asupra unor figuri mai puțin cunoscute, acele femei care au rămas în orașul Brăila și au fost nevoite să se adapteze la cumplitele condiții produse de înfrângerile din toamna anului 1916 și la coordonatele impuse de ocupant după data de 23 decembrie 1916.

Ne impresionează tăria de caracter pe care au dovedit-o femei precum Olga Demetriade sau Elena Pantelli, sau devotamentul pentru cauza sfântăa unor eroine precum Stela Popovici, la fel cum deplângem soarta tragică a multor femei devenite victime ale ocupanților, mulți cu un comportament mai degrabă barbar decât onorabil, așa cum ar fi impus ținuta de militar. Așadar, sacrificiile pe care le-au săvârșit femeile din Brăila sunt parte din amplul efort al întregii națiuni române pentru ca anul 1918 să rămână în istoria românilor drept momentul cel mai însemnat al desăvârșirii unității naționale.

Articolul complet îl regăsiți scris de prof. dr. Ștefan AFTODOR, președintele Filialei Brăila a Societății de Științe din România, în revista bibliotecii, Ex Libris, nr. 10/2018, paginile 2 – 7:

https://www.bjbraila.ro/wp-content/uploads/2019/01/Revista-Ex-Libris-nr-10-din-2018.pdf
 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply