RSS
 

CODE Kids – Programează viitorul comunității tale

19 Apr

Brăila, 19 aprilie 2021: Patru biblioteci publice locale din Județul Brăila (Biblioteca Județeana ”Panait Istrati” Brăila, Biblioteca Comunală Unirea, Biblioteca Comunală Chișcani, Biblioteca Comunală Stăncuța) se alătură proiectului CODE Kids – Programează viitorul comunității tale, dedicat dezvoltării de competențe de programare vizuală și STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) în rândul copiilor din mediul rural și urban mic. Biblioteca Județeana ”Panait Istrati” Brăila este parteneră în cadrul proiectului și sprijină bibliotecarii și copiii care au început activitățile de programare.

CODE Kids, oportunitate de dezvoltare pentru copiii cu note medii și sub medii la școală
44,3% dintre elevii români de gimnaziu sunt la țară, iar 49,64% dintre aceștia au luat, în 2017, note sub cinci la Evaluarea Națională, la matematică, arată un raport al Ministerului Educației Naționale. Aceste date au condus la crearea și implementarea proiectul CODE Kids, în urmă cu cinci ani.

Primele instruiri în cadrul proiectului au fost organizate la începutul lunii aprilie 2021, pe platforme online, iar membrii noilor cluburi CODE Kids au spus prezent, cu entuziasm, fie de acasă, din fața ecranelor, fie din bibliotecă, în funcție de restricțiile impuse de pandemie în fiecare localitate.

Copiii înscriși lucrează săptămânal și își fac temele cu seriozitate, participă activ la cursuri și sunt hotărâți să deprindă tainele limbajelor de programare. Crearea unei adrese personale de e-mail, stabilirea numelui și crearea logo-ului echipei, jocuri de cunoaște și lecții introductive pe platforma code.org au fost primii pași pe care copiii de gimnaziu i-au făcut în proiect.

”Prin inițiativa CODE Kids – Programează viitorul comunității tale, rescriem viitorul copiilor din satele și orașele mici ale României învățând, exersând și jucându-ne cu linii de cod. Cu resursele actuale și cu cele puse la dispoziție de partenerii care doresc să ni se alăture, plănuim să inițiem peste 3500 de copii în mai multe limbaje de programare, astfel încât ei să fie pregătiți în următorul deceniu să dea piept cu noile tehnologii, cu sistemele de robotizare și de automatizare. Dincolo de programare, elevii care parcurg cei doi ani de proiect devin mai buni la matematică și limba engleză. Indiferent că își doresc să devină IT-iști în companii mari sau vor să facă agricultură cu utilaje și dispozitive moderne, programarea este cheia succesului în oricare scenariu pentru cariera lor.” – Ovidiu Ana, manager de proiect CODE Kids România.

Cursuri gratuite prin care elevii de gimnaziu învață programare vizuală și noțiuni de robotică. Prin activitățile de formare și atelierele online organizate, programul deschide o fereastră către explorarea lumii digitale, cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare. Proiectul CODE Kids aduce în prim plan programarea, ca primă îndeletnicire și pasiune pentru elevi, fiindcă ea reprezintă limbajul viitorului. Astfel, peste 1500 de copii noi, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, sunt încurajați anual să se implice activ în viața comunității și chiar să urmeze o carieră în tehnologie. Bibliotecile publice au un rol central în proiectul CODE Kids, facilitând învățarea și utilizarea internetului într-un mod practic.

”Județul Brăila este debutant în proiectul CODE Kids, cluburile noastre sunt la început, dar bibliotecarii incluși sunt adevărați profesioniști și foarte implicați. Prin intermediul colegilor mei din bibliotecile comunale Chiscani, Stăncuța, Unirea și biblioteca județeană din Brăila vom mentora grupe de viitori programatori sau, dacă nu va fi să fie, cu siguranță îi vom educa pe cei mici să fie atrași în mod proactiv de tot ceea ce înseamnă STEAM. De la mic la mare suntem entuziasmați și extrem de curioși să vedem unde ne va duce această aventură prin lumea fascinantă a algoritmilor și limbajelor de programare numită CODE Kids. E lumea eroilor de poveste, dar în variantă modernă, unde sabia este înlocuită de un mouse și scutul de o tastatură! Iar bibliotecile publice, ca de obicei, sunt castelul în care visele devin realitate!” – Corina Ciuraru, Coordonator județean CODE Kids Brăila, Șef serviciu Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila.

Inițiativa CODE Kids – Programează viitorul comunității tale a fost lansată în anul 2017, sub sloganul CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice și are ca scop crearea unei mișcări de coding și STEM în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin, prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin acest proiect, Fundația Progress își propune să faciliteze un program pe termen lung de formare în competențe digitale pentru copiii de gimnaziu printr-o abordare tip action learning. În acest moment, Fundația Progress coordonează mai mult de 100 de cluburi de programare.

Proiectul CODE Kids este realizat cu sprijinul financiar al Romanian-American Foundation, în parteneriat cu SIMPLON România și beneficiază de suportul oferit de rețeaua de biblioteci publice din țară. Parteneri: Institutul Aspen România, Societe Generale – Global Solution Centre și CEZ Vânzare.

Comunicat de presă, 19 aprilie – CODE Kids


 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply