RSS
 

Comunicare. Coalizare. Advocacy

02 Dec

Totul a început cu anuntul. Citindu-l, atentia mi s-a focalizat pe o singura expresie : ”tehnica de abordare advocacy”. Oare ce o fi? Poate fi asociat cu semnificatia cuvântului avocat? Eram deja curioasa si interesata de aceasta noutate, care parca suna destul de pretentios pentru un necunoscator.

Ajunsi la Sinaia, prima seara a fost una de socializare. Noi, de la Braila, si celelalte trei judete: Galati, Constanta si Vâlcea, precum si trainerii de la IREX România, doamna Daniela Draghici, respectiv doamna Monica Grecu.

Monica si Daniela, cele doua super trainerite 🙂

Si iata prima zi de curs, care a debutat cu un joc. Copilaresc, în aparenta, pentru ca un ghem de sfoara se arunca de la o persoana la alta, fiecare prezentându-se si vorbind despre propriile asteptari legate de acest training. În realitate era primul pas pentru formarea unei retele care urma sa îsi însuseasca teoretic si practic cele trei concepte: comunicare, coalizare si advocacy. Oameni din biblioteca, din presa si din administratia publica locala, am reînvatat ca a comunica nu înseamna doar a vorbi, ci o interactiune în dublu sens bazata pe o planificare strategica.

Par notiuni arhicunoscute, dar în urmatoarele doua zile de curs am constatat ca erau doar intuite. Si pana la urma, de ce atâta moneda batuta pe comunicare? Simplu, pentru ca este indispensabila sustinerii, promovarii si ducerii la bun sfârsit a unui proiect, indiferent de natura lui. Mai exact, aduce claritate si coerenta atât în depistarea problematicii unui proiect, cât si în stabilirea scopului si obiectivelor acestuia. Este pilonul de rezistenta al întregului proces, de la formarea unei retele prin asociere (sau coalizare), cu o anumita misiune care vizeaza o anumita problematica spinoasa si care este adusa la cunostinta unui public-tinta, atât opozant cât si sustinator.

Oare ce e mai bine: un element dintr-o echipa de succes?...

...sau lider al acestei echipe?

Pe scurt, succesul unui proiect depinde de o comunicare eficienta în interiorul, dar si în afara retelei, urmarind pas cu pas un plan strategic bine pus la punct. La toate acestea raspunde advocacy-ul, care în esenta reprezinta pledoaria unui grup pentru apararea unei idei sau, dimpotriva, schimbarea alteia în fata factorilor decizionali.

Daca ar trebui sa mai scriu ceva despre acest curs, ar fi ca totul a decurs sub semnul spontaneitatii, creativitatii si dinamismului. A început cu un ghem de sfoara, care ne-a „legat” si s-a terminat în pasi de salsa, ca un gest de preluare a stafetei.

O mica parte din munca acelor zile...

Violeta Eftime

Bibliotecar metodist

 
3 Comments

Posted in Biblionet

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

 

 
 1. Corina Ciuraru

  December 2, 2010 at 8:21 pm

  Multumim, Violeta, pentru modul în care ai punctat esentialul Atelierului de lucru de advocay.

  As vrea sa mai adaug câteva informatii. Acest Atelier, precum si alte instruiri asemanatoare, sunt organizate si finantate în întregime de Fundatia Bill&Melinda Gates prin intermediul IREX în cadrul proiectului national BIBLIONET.

  Asa dupa cum stiti deja, acest proiect îsi propune nu numai sa doteze bibliotecile publice, ci si redefineasca rolul lor în comunitate. Pentru aceasta trebuie început de la schimbarea de mentalitate a bibliotecarului si a comunitatii pe care o deserveste în ceea ce priveste imaginea bibliotecii.

  Astfel, în cadrul acestui Atelier, solicitarea IREX a fost ca fiecare judet sa participe cu manager, coordonator de proiect, metodist, bibliotecar comunal, un reprezentant al mass media, un reprezentant al administratiei locale si, daca este posibil, un membru al societatii civile, ONG etc

  Dupa ce am facut diverse invitatii catre persoanele din afara institutiei noastre, cei care au raspuns s-au alaturat celor din sistemul de biblioteci publice din judet si au format urmatoarea echipa:

  Dragos Neagu -director; Violeta Eftime – metodist; Viorel Avram – bibliotecar Faurei; Florin Mircea – consilier CJ; Gina Bahor – Radio România Actualitati; Mariana Mircea – Asociatia CENTRUL EUROPE DIRECT (CID) Braila; Corina Ciuraru – coordonator BIBLIONET pentru judetul Braila. Iar, din partea IREX, a mai participat Mihaela Vlad – coordonator regional BIBLIONET, colaboratorul nostru apropiat.

  Aceasta echipa a reusit sa aiba reprezentativitate în toate structurile care sunt interesate sau prezinta interes pentru bibliotecile publice brailene. Fiecare si-a adus aportul în mod constructiv astfel încât, la sfârsitul perioadei de lucru, sa avem o imagine mult mai clara asupra modului în care abordam eventualele probleme care pot aparea si mai ales cum sa le putem sustine în mod activ în fata forurilor cu capacitate de decizie în ceea ce ne priveste.

   
 2. Mihaela Vlad

  December 2, 2010 at 8:38 pm

  Felicitari pentru articol! Ma bucur ca a fost o experienta memorabila, plina de energie si informatii utile! Sper sa avem ocazia cat de curand sa incepem sa punem in practica macar o parte din “tezaurul” descoperit la Atelier! Si felicitari pentru creativitatea si implicarea aratate pe parcursul zilelor de lucru pe echipe!

   
 3. Corina Ciuraru

  December 3, 2010 at 3:33 pm

  Colegul nostru de la Galati, Gabi Manea, ne-a pus la dispozitie trei seturi de fotografii din acele zile. Veti vedea acolo exact ceea ce v-a povestit Violeta: munca in echipa, energie, comunicare, creativitate si cooperare.

  http://picasaweb.google.com/gabimanea/ComunicareCoalizareAdvocacy?authkey=Gv1sRgCKiAhaTfldHFBg&feat=email#

  http://picasaweb.google.com/gabimanea/ComunicareCoalizareAdvocacy2?authkey=Gv1sRgCOmQpszwp6DVEw&feat=email#

  http://picasaweb.google.com/gabimanea/ComunicareCoalizareAdvocacy3?authkey=Gv1sRgCIqO4tXPw9nRAg&feat=email#