Sâmbătă, 12 octombrie, Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila a fost gazda concursului Da Vinci, etapa regională “Dunărea de Jos”, concurs organizat sub egida Rotary Club Bucureşti.
Au participat elevi, sub formă de echipe sau individual, cu cinci proiecte la secţiunea Gimnaziu şi opt proiecte la secţiunea Liceu din judeţele Brăila şi Slobozia.


Sub deviza “Reinventează viitorul!” concursul se organizează în scopul încurajării, promovării și recunoașterii valorilor în domeniul de inovare tehnică și IT, cât și pentru a da un impuls anteprenorial bazat pe inovare.
Participă elevi din România și Republica Moldova, concursul cuprinde 3 secțiuni tematice în care lucrările vor fi încadrate și evaluate:
1. Inteligentă artificială și Software
2. Robotică și automatizări industriale
3. Inginerie creativă (altele decât 1 și 2).
Cele 3 secțiuni vor avea la rândul lor câte 2 sub secțiuni :
Pentru elevii claselor V – VIII
Pentru elevii claselor IX – XII
Concursul este organizat în 2 etape:
Etapa I – Regională. Evenimentul de prezentare a proiectelor și festivitatea de premiere s-a desfășurat la Brăila, la Biblioteca Județeană.
Etapa II – Națională. Evenimentul de prezentare a proiectelor regionale finaliste și festivitatea de premiere națională, se va desfășura în București, pe 02 Noiembrie 2019, la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, B-dul Regina Elisabeta, nr.48, sector 5.
Comisia de jurizare este formată din membri competenți și experimentați în domenii diverse de interes, președintele comisiei naționale, din etapa finală de la București, fiind Dorin-Dumitru Prunariu, primul și singurul cosmonaut român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. Atât în procesul de selecție al lucrărilor, cât și de către comisie pentru deliberarea clasamentului final, se va ține cont de: originalitate, impact, grad de implementare, dezvoltare, aplicabilitate.


Juriul de la Brăila a fost compus din următorii:
Av. Adriana Stroe – preşedinte, ing. Ioan Martin, ing. Dorian Sărmăzan, prof. univ. dr. ing. Petru Dumitrache, ing. Ovidiu Dimofte – membri.
Proiectele au fost din domenii foarte variate, de la aplicaţii informatice de tot felul până la diverse dispozitive şi chiar roboţi. Inventivitatea a fost de apreciat, dar şi energia şi implicarea elevilor şi a mentorilor.
Felicitări premianţilor şi îi aşteptăm cu rezultate la fel de frumoase la etapa naţională a concursului care va avea loc pe 2 noiembrie 2019 la Bucureşti!