RSS
 

“D-ale carnavalului” – expoziție documentară

01 Feb

În perioada 30 ianuarie – 6 februarie 2017 Secția Imprumut pentru Adulți a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” organizează expoziția documentară “D-ale carnavalului”, dedicată aniversării a 165 de ani de la nașterea lui Ion Luca Caragiale, cel mai mare dramaturg român.

Ion Luca Caragiale, unul dintre marii clasici români, s-a născut la 30 ianuarie 1852 la Haimanale, în județul Dâmbovița și este cunoscut în memoria colectivă pentru personajele sale inconfundabile precum D-l Goe sau Nae Cațavencu, dar și prin faptul că a reflectat în operele sale limbajul, realitățile și comportamentul românilor. S-a remarcat de asemenea si ca nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist.

Opera bogată și variată a lui I.L. Caragiale constituie o vastă frescă a societății timpului. In comedii este infățișat mediul orășenesc (O noapte furtunoasă, Conul Leonida față cu Reacșiunea, O scrisoare pierdută), scriitorul criticând moravurile vieții politice și familiale (necinstea, incultura, orgoliul) ale unor elemente ale burgheziei din societatea românească de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Schițele completează tabloul cu unele aspecte noi, extinzând sfera și asupra începutului secolului al XX-lea. Singura sa drama, Năpasta, a cărei acțiune este plasată în mediul rural, se distinge prin profunzimea cu care e înfățișat sufletul țăranului român.

Expoziția este realizată de Silvia Iacob, bibliotecar.

Laura Caplea

 
 

Leave a Reply