RSS
 

“Deportați în Bărăganul Brăilean”

15 May

Reputatul prof. Ioan Munteanu ne propune spre lectură ultima sa lucrare “Deportați în Bărăganul Brăilean”, editată la “Proilavia”, în 2020.

Concepută ca o carte-document, lucrarea reconstituie o pagină dureroasă și puțin cunoscută a poporului român – “fenomenul Bărăgan”. De inspirație stalinistă, deportarea a însemnat distrugerea existenței unor comunități întregi, vinovate doar pentru că locuiau la frontiera URSS-ului cu Iugoslavia.

În ziua Rusaliilor Negre, pe 16 iunie 1951, peste 40.000 de persoane au fost suite în vagoane de vite păzite de militari și duse în Câmpia Bărăganului. După o călătorie de două săptămâni și cu câteva bagaje în mână, au fost debarcați în câmp departe de orice așezare omenească, unde li s-a ordonat să-și ridice case.

Aici s-a inventat închisoarea fără ziduri, cu regim de lagăr semiliber, arest în familie, cu plecări controlate numai pentru muncă. După cinci ani de surghiun, deportații s-au întors în locurile natale unde au găsit casele rechiziționate, pământurile colonizate și autoritățile dușmănoase, fiind nevoiți să-și înceapă viața de la capăt.

Statisticile spun că peste 10.000 de copii, un sfert din totalul deportaților, au fost lipsiți de copilărie, iar peste 1700 de morți își dorm somnul de veci în arăturile Bărăganului.

Autorul spune că reconstituirea trecutului trebuie dublată de recuperarea morală, iar programul de represiune prin dezrădăcinare denumit “Gulagul din Bărăgan” nu trebuie nicidecum uitat. Pentru puținii supraviețuitori ai deportării și pentru dramele trăite de aceste familii, cartea de față are rolul de a recupera istoric o perioadă neagră care timp de decenii a fost ținută sub tăcere.

Celor interesați le spunem că volumul va intra curând în librării și în colecțiile bibliotecii noastre.

Laura Caplea

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply