RSS
 

Descoperiți povestea clădirii de patrimoniu a Bibliotecii

25 Mar

Secția de Împrumut Carte pentru Adulți funcționează într-o clădire de patrimoniu structurată pe două nivele, care apare în planul urbanistic al orașului din 1856. Clădirea este construită în stil neoclasic, sub forma unei case boiereşti, fiind ridicată şi locuită de familia Alexandrescu, importanţi negustori din portul Brăila.

Picturile interioare sunt atribuite pictorului Petre Alexandrescu, iar plafoanele spectaculoase sunt pictate în stilul rococo, grecesc și oriental. La parter predomină pictura în stil rococo, cu excepţia unei încăperi, camera maură, cu plafonul pictat în stil oriental. Coloanele de la parter sunt îmbrăcate în marmură, iar oglinda scării interioare este concepută în stil veneţian.

În 1930 clădirea devine sediul Societăţii Române de Asigurări “Prevederea”, apoi trece în patrimoniul Chesturii Brăila. Între anii 1934 – 1937 clădirea intră în proprietatea Băncii Comerciale Italo – Române – filiala Brăila, iar în perioada1941-1952 este preluată de Societatea de Navigaţie “Adriatica”. Începând cu anul 1952 aici funcţionează Liceul Agrosilvic până în 1958, când devine spaţiu de locuit pentru cadrele didactice din oraș. Clădirea suferă degradări datorate neglijenţei chiriaşilor. Toate plafoanele ornate şi pictate, cu excepţia celui maur de la parter, au fost văruite. Când clădirea a fost renovată, plafoanele au fost refăcute în totalitate de Hugo Mărăcineanu, artist plastic brăilean, după un mulaj matriţă.

Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila a funcționat în clădire din anul 1972. Cutremurele din 1977, 1986 şi 1990 au afectat puternic construcția, de aceea Biblioteca s-a mutat provizoriu în spaţiul din Casa Tineretului. Din fericire, în perioada 2001-2004 monumentul istoric a fost inclus într-un program de renovare şi restaurare cu finanţare PHARE şi fonduri de la Consiliul Judeţean Brăila, fiind prima bibliotecă publică din țară cu sediul reabilitat din fonduri europene, în urma unei investiții de 4,6 milioane de euro.

Laura Caplea

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply