RSS
 

In Memoriam Antonin Dvořák, compozitor ceh

09 Sep

Pe 8 septembrie se împlinesc 180 de ani de la naşterea compozitorului ceh Antonin Dvorak. Puternică personalitate creatoare, Antonin Dvořák a trăit în acea ambianță muzicală de mare tradiție, care făcuse ca în veacul al XVIII- lea, patria sa să fie denumită ”Conservatorul Europei”.

A fost unul dintre cei mai importanți compozitori ai școlii muzicale cehe, un compozitor original, care a transpus elemente din cântecul popular în muzica cultă. Talentul său muzical s-a manifestat timpuriu, cântând la vioară alături de corul bisericii și în hanul tatălui său.

În 1862, a obținut un loc de violonist în orchestra Operei Naționale, pe care o va părăsi mai târziu, dându-și seama că angajamentele cu orchestra îi afectau activitatea de compozitor. Recunoașterea publică va apărea odată cu premiera lucrării corale Hymmus (1873), o partitură al cărei caracter patriotic și măreție muzicală au impresionat profund.

Un rol important în viața lui Antonin Dvořák l-a avut Brahms, care l-a recomandat editorului său și l-a prezentat dirijorului Hans von Bülow, cel din urmă ajutându-l să dobândească un renume mondial.

Talentul său extraordinar, perseverența și ambiția l-au ajutat să ocupe un loc important în istoria muzicii, remarcându-se ca dirijor și compozitor excepțional, dar și ca dedicat profesor de compoziție și de instrumentație, muzica sa caracterizându-se prin inventivitate, sensibilitate, eleganță și prospețime.

A compus simfonii, poeme simfonice, uverturi, serenade, dansuri slave, concerte pentru pian, vioară și violoncel.

Parte din opera sa o puteți regăsi la Mediatecă, înregistrată în format CD, DVD și discuri de vinil.

Irina Ene, bibliotecar

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply