Mihai Eminescu, născut Mihail Eminovici la 15 ianuarie 1850 a fost poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și străini, dar și de critica literară postumă, drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Copilăria a petrecut-o la Botoșani şi în casa părintească de la Ipotești, iar la Cernăuți a urmat şcoala şi Liceul german, fiind al șaptelea dintre cei unsprezece copii ai căminarului Gheorghe Eminovici şi al Ralucăi Eminovici. A debutat ca poet la 16 ani cu o poezie scrisă în memoria fostului său profesor Aron Pumnul și în acelaşi an, şi-a schimbat numele în Eminescu, adoptat mai târziu și de alți membri ai familiei sale. Activitatea sa literară se întinde pe parcursul a mai mult de un deceniu și a fost tradusă și publicată în 60 de limbi, pe toate continentele lumii.
Eminescu evocă propria copilărie, ca fiind o vârstă a fericirii, prin basme și poezii precum: Făt-Frumos din lacrimă, Călin Nebunul, Borta Vîntului, Frumoasa Lumii, Finul lui Dumnezeu, Lebăda, Îngere palid, Crăiasa din povești, Codrule, Măria-Ta, Povestea Dochiei și ursitorile, Somnoroase păsarele, Ce te legeni, peste vârfuri, La mijloc de codru. Alături de acestea care sunt printre cele mai cunoscute și iubite creații literare îndrăgite de copii, deseori recitate sau cântate acestora de către părinți sau bunici, luminându-le pruncia dăinuiesc și altele precum Scrisoarea I, Luceafărul, Rugăciunea unui dac, Memento mori, Epigonii, Înger si demon ce sunt îndrăgite de adulții iubitori de frumusețea și valențele infinite ale prozei fantastice și filosofice eminesciene, dar și de meșteșugul slovelor cu care Eminescu redă liric zbuciumul ființei și zbaterea efemeră a lumii.
Mihai Eminescu s-a stins la 15 iunie 1889 şi a fost înmormântat sub „teiul sfânt” din cimitirul Bellu. Manuscrisele sale, 46 de volume, aproximativ 14 mii de file, au fost dăruite de Titu Maiorescu în 1902 Academiei Române, iar în 1948 Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Universalitatea operei sale poetice a fost recunoscută şi de UNESCO, poemul Luceafărul întrând în Guiness Book of Records, iar numele poetului a fost atribuit unui crater de pe Marte și unei mici planete.
Ziua poetului a fost sărbătorită la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila de către copiii de la Centrul Social Multifuncțional din Lacu Dulce, Brăila, sub îndrumarea d-nei Gina Bărbuță, educator, în data de 12 ianuarie, prin următoarele activități:
• Atelier Digital Storytelling cu tema “Lumina copilăriei” – o colecție de povești digitale despre viața și opera lui Eminescu pe înțelesul copiilor”;
• Expoziție dedicată poetului, cu titlul „Luceafărul, motiv literar universal”. Invitată a fost restaurator Elisaveta Drăghici care le-a prezentat copiilor cărți din opera eminesciană, ex libris-uri, insigne și medalii cu chipul lui Eminescu etc. printre cărțile prezentate a atras atenția o piesă bibliofilă rară aflată în colecția bibliotecii județene la secția Colecții Speciale și anume primul volum de poezii, datat 1884, ediția princeps, îngrijită de T. Maiorescu.
• Audiții de poezii și romanțe pe versurile eminesciene;
• Atelier de creație în cadrul căruia copiii au redat prin desen și prin colaj – ca tehnici creative de lucru – conținutul basmelor și al poeziilor care i-au impresionat în timpul audiției.
• Mini ședința de pictură pe față cu simbolul și culorile drapelului național.
Scopul evenimentului a fost cultivarea interesului și a dragostei pentru literatură în rândul elevilor brăileni.
Obiectivele generale ale activităților dedicate memoriei poetului român și desfășurate în cadrul bibliotecii de către trainerii bibliotecari Laura Caplea și Maria Sava au vizat:
• cunoașterea poeziei eminesciene și a potențialului artistic al acesteia;
• dezvoltarea limbajului și în special a expresivității acestuia prin recitarea poeziilor eminesciene dar și prin compoziții proprii;
• dezvoltarea sentimentelor de dragoste și prețuire pentru valorile naționale.
• stimularea potențialului artistic și creativ al copiilor;
Activitățile s-au încheiat într-o atmosferă luminată de zâmbetele copiilor, iscate de bucuria lucrului bun dus până la capăt, a bogăției creațiilor finalizate (fie ele artistico-plastice sau digitale) și de frumusețea operei poetului iubit deopotrivă de copiii participanți și de adulții coordonatori, dar și de sentimentul de patriotism încercat de copii pe parcursul activităților. Pe fiecare zâmbet au strălucit culorile drapelului național, iar la plecarea din bibliotecă cei mici au primit, spre purtarea cu mândrie, câte unui mic medalion cu portretul lui Mihai Eminescu, ambele simboluri al unor valori naționale cu care copiii se pot mândri, ducând cu ei spre case bucuria și emoțiile sărbătoririi a 168 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.
Poveștile digitale pot fi vizionate aici: https://www.facebook.com/Pove%C5%9Fti-digitale-Br%C4%83ila-844473042286704/
Maria Sava