RSS
 

Digital Storytelling – Diversitate culturală prin tehnica poveștilor digitale

14 Aug
  • Biblioteca Județeană „Panait Istrati” a găzduit săptămâna aceasta în cadrul Clubului de vacanță, atelierul numit „Familia Povestitorilor” * Fiecare participant a realizat propria poveste pe bază de testimoniale, video sau fotografii despre valori culturale, viață, profesie, hobby sau experiențele relevante

 

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila a desfășurat în perioada 10 – 14 august atelierul numit „Familia Povestitorilor”. Atelierul de povești digitale aduce în atenția publicului valoarea de patrimoniu a memoriei colective. Participanții au învățat tehnica poveștilor digitale – Digital Storytelling. În timpul atelierului cei prezenți au învățat că orice poveste poate porni de la un cuvânt. Acel cuvânt generează în jurul său o hartă mentală. În jurul acesteia, apoi, fiecare a țesut povestea. Când totul a fost așternut pe hârtie, s-a trecut la etapa următoare, înregistrarea povestirilor pe reportofon.

“Proiectul reprezintă o modalitate modernă de a aduce în atenția publicului valoarea de patrimoniu a memoriei colective, dar și de a încuraja comunitatea să fie deschisă și conștientă de valoarea istorică și culturală a minorităților etnice. Prin intermediul acestor povești se creează o punte de legătură între minorități și comunitate, biblioteca devenind facilitator în promovarea diversității culturale”, susține trainer-ul Laura Caplea.

povesti 1

După înregistrarea vocilor a venit momentul alegerii imaginilor care au însoțit povestea. Cei mici, dar și cei mari au învățat cum să realizeze montaje foto/video.

„Prin intermediul sesiunilor de instruire în tehnica poveștilor digitale organizate în cadrul Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila, fiecare participant – ca membru al comunității – realizează propria poveste pe bază de testimoniale, video sau fotografii despre valori culturale, viață, profesie, hobby sau experiențele relevante și are posibilitatea de a o împărtăși lumii prin intermediul comunicării online”, a declarat trainer-ul Maria Valentina Blănaru.

povesti 2

„Cuvântul central este bucurie. M-am gândit la acesta pentru că este sentimentul încercat alături de fiica mea. În general orice activitate culturală îmi aduce mulțumire și destindere de cotidianul oarecum bulversant.” – a declarat Otilia Teodoru, participant la atelier. Aceasta a venit la atelier însoțită de fiica ei, Iulia Teodoru, care a spus: „Am ales un ochi pentru cuvântul central pentru că m-am gândit că este special. Povestea mea este despre o fetiță căreia îi place muzica. Prietena ei Lorame, seamănă cu ea la personalitate, la puteri, însă sunt unice. Sunt Fetițele Lumii și reprezintă simbolul puterii”.

Povestiri 3

Având în vedere că Brăila are o diversitate culturală și etnică (greci, evrei, ruși – lipoveni, turci etc.), Biblioteca Județeană „Panait Istrati” își propune să invite cât mai multe persoane să participe prin intermediul serviciului Digital Storytelling la crearea de povești digitale. Acestea contribuie la reactivarea memoriei și a mediului cultural-istoric al acestui oraș, scoate la iveală istorii personale, povești de viață, date și fapte ce sunt relevate publicului actual sub forma unei expoziții virtuale la nivel internațional.

povesti

Atelierul „Familia Povestitorilor” se desfășoară în cadrul Clubului de vacanță și reprezintă o sesiune de instruire în tehnica poveștilor digitale, parte a proiectului  „Agora Culturală@Biblioteca Ta”.

 

Proiect de amploare

Atelierul „Familia Povestitorilor” face parte din cadrul proiectului  „Agora Culturală@Biblioteca Ta” implementat de ANBPR – Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România în parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia, Asociaţia Culturală REPLIKA, Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila, Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj, Biblioteca Județeană “ASTRA” Sibiu și Biblioteca Metropolitană București. Lansat public la Biblioteca Națională a României, proiectul se derulează în municipiul București și în județele Brăila, Cluj, Sibiu, unde bibliotecari publici și membri ai comunității vor participa la sesiuni de Digital Storytelling regionale și la spectacole de teatru profesioniste. Finalitatea proiectului Agora Culturală @ Bibliteca Ta va consta în permanentizarea serviciului de realizare de povești digitale inspirate din viața comunității, și în special a minorităților, la biblioteca publică. Proiectul se desfășoară în perioada aprilie 2015 – aprilie 2016. În cadrul său se vor realiza un număr de minim 800 de povești digitale pentru cele patru centre regionale și minim 1.000 de persoane vor fi implicate la nivel național.

povesti 4

Participarea la sesiunile de instruire este gratuită, pe bază de înscriere, antrenând persoane cu etnii, credințe religioase diferite și mai ales vârste diferite, într-o cercetare privind diversitatea culturală a orașului, dar și valorificarea și interpretarea imaginii comunității. Biblioteca devine facilitator avizat în crearea de material care provine de la utilizatorii care aleg să participe pentru dezvoltare personală și culturală.

Teodora Soare

 
 

Leave a Reply