RSS
 

Din cronica orașului Brăila

12 Apr

Baia comunității evreiești – Monument istoric, 1922

Pe strada Al. I. Cuza la nr. 73 se află o clădire solidă și impozantă pe care brăilenii și nu numai, o admiră de fiecare dată când pășesc pe lângă ea. Această clădire s-a numit de-a lungul timpului: Baia Comunității Israelite, Baia Modernă, Baia Comunală.

A fost o baie publică administrată de Comunitatea Israelită, cea care a avut această inițiativă fiind „Fondațiunea” Lazăr Predinger. Cunoscutul industriaș a constatat lipsa unei băi în orașul în care a crescut și a dorit să facă ceva în acest sens. Astfel, a donat un teren pe Bd. Cuza nr. 63, plus numerar 130.000 lei pentru a se construi o Baie sistematică și care să aibă și o baie rituală (Miwah) pentru folosirea coreligionarilor evlavioși. Baia a costat foarte mult, peste zece milioane de lei, comunitatea contribuind și ea la înălțarea clădirii.

Baia a fost construită în anul 1922 de către arhitectul Iancu Predinger, fiul ctitorului. Pentru această construcție s-a folosit piatră, beton armat și cărămidă, cuprindea subsol, parter și etaj. La subsol se afla baia de abur clasa a II-a, două vestiare, o sală de dușuri cu bazin de apă rece, o sală cu 6 cabine cu băi la cadă și un hol. La parter și etaj era amenajată o sală de intrare, sală de frizerie și pediqure, biroul băii, vestiare, cameră de dușuri, bazin cu apă caldă, două săli de aburi, bazin de apă rece, o sală de masaj și un hol cu grup sanitar. Tot imobilul avea instalație de lumină, apă și canalizare.

În anul 1940, Comunitatea Israelită „a donat” baia cu tot ceea ce se afla în ea Primăriei Municipiului Brăila.

Sursă: „Aleiul Cuza și alte monumente – O istorie ilustrată”, Ioan Munteanu, Ed. Proilavia, Brăila, 2015. Acest document se află în colecția Sălii de Lectură.

Rubrică: Monica Ionescu, bibliotecar

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply