RSS
 

Din cronica orașului Brăila

08 Sep

Despre Casa ANA ASLAN, monument istoric construit la sfârșitul secolului XIX, se știe că este obietiv turistic la Brăila. Două nume importante în istoria științei românești au locuit, în vremuri diferite, în același imobil din str. Hepites nr. 1, fosta strada Lunii. Este vorba de Constantin C. Hepites și Ana Aslan.

Clădirea, în stil neoclasic are un singur nivel dând impresia de adăpost sigur și confortabil. La acest efect contribuie proporția între golul ferestrelor moderate ca dimensiune și plinul zidurilor. Ferestrele ușor arcuite, cu chenare din benzi simple sunt terminate la bază cu cu mici volute (ornament spiralat, care stă la baza ordinului ionic). Imobilul se află pe colț, la intersecția străzii Hepites cu strada Ana Aslan.

Constantin C. Hepites (1804-1890), licențiat în medicină și farmacie la Viena, se stabilește în anul 1830 la Brăila, ca „doctoru carantinei și al ținutului Brăilei”. Înființează prima farmacie particulară brăileană care va funcționa până în anii naționalizării cu numele de „Aquila Română”, redactează prima Farmacopee românească (rețetar farmaceutic), contribuie la înființarea Grădinii Publice și la întocmirea planului orașului. Este întemeietor și președinte al Comitetului pentru crearea Bibliotecii Publice și Muzeului din Brăila.

Sursa: Internet

Ana Aslan (1897- 1988) și-a dorit să fie pilot, dar se hotărăște brusc să devină medic și se remarcă prin profesia aleasă. Prin vindecarea unui pacient cu medicamentul procaină, i-a încolțit ideea de a prelungi viața omului, dedicându-se cercetării tratamentelor gerontologice. În 1952 a preparat vitamina H3, cunoscută sub denumirea de Gerovital. A devenit cunoscută pe plan internațional primind numeroase distincții și premii.

Sursă: “Aleiul Cuza și alte monumente -O istorie ilustrată”, Ioan Munteanu, Ed. Proilavia, Brăila 2015.Acest document se află în colecția Sălii de Lectură din cadrul biliotecii.

Rubrică: Monica Ionescu, bibliotecar

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply