RSS
 

Document de călătorie, 1902 – Pașaport de trecere al contelui de Roma din Brăila

05 May

Familia conților de Roma are rădăcini adânci, regăsite în Roma anilor 1500, atestată documentar ca fiind din Veneția, ca apoi să se regăsească stabilită în Zane (colonie a Republicii Veneția). Apelativul „de Roma” datează din anul 1723, odată cu acordarea titlului de conte al unui înaintaș (Francesco). La începutul sec. XIX cuplul Giorgio-Candiano și Orsola dă naștere unui număr de opt copii, dintre care doi, Nicolas (născut la 1823) și Pierre (născut la 1833), se stabilesc în Țara Românească.

Despre locul de reședință al lui Camillo știm că frecventa des moșia unchiului său, Pierre, de la Viziru (obținută de acesta în urma căsătoriei sale cu Sofia Ipsilanti) și că rătăcea prin Balta Brăilei.

Analiza documentelor oficiale de călătorie oferă o veritabilă sursă de informare cu privire la persoanele pe numele cărora s-au emis astfel de documente, dar și cu referire la tipurile de documente ce se emiteau de autorități în trecut.

Un exemplu în acest sens este „Pașaportul de trecere” ce a aparținut unui membru al unei familii cunoscută cu titulatura „de Roma”. Documentul deținut de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila la secția Colecții speciale, este emis pe numele Camille de Roma.

Mai multe aflați dintr-un material scris de bibliotecar Elisaveta DRĂGHICI pentru revista bibliotecii, Ex Libris, nr. 10/2018, paginile 42 – 43:

https://www.bjbraila.ro/wp-content/uploads/2019/01/Revista-Ex-Libris-nr-10-din-2018.pdf
 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply