RSS
 

Dunărea albastră

29 Jun

În ziua de 29 iunie 2020 sărbătorim Ziua Internaţională a Dunării. Data de 29 iunie marchează semnarea, la Sofia, a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea. Manifestările dedicate Zilei Dunării se desfăşoară în toate statele dunărene, pentru a marca dorinţa comună a acestora de a-şi uni forţele în sprijinul protejării acestui fluviu unic în Europa. Activităţile organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Dunării acordă o importanţă deosebită conştientizării şi participării populaţiei la eforturile de conservare a fluviului Dunărea. Obiectivul principal al acestor manifestări este acela de a implica cetăţenii ţărilor dunărene în multiple activităţi independente sau comune, desfăşurate pe plan local, naţional şi regional.

Dunărea este unul dintre cele mai mari fluvii din lume. Este al doilea ca lungime din Europa după Volga şi cel mai lung fluviu din Uniunea Europeană. Măsoară 2.857 km în lungime şi până la 1,5 km în lăţime, cu adâncimi cuprinse între 1 şi 8 metri şi un bazin de captare de 817.000 km². Pitorescul şuvoi argintiu al singurului fluviu European ce curge spre Est izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră ai Germaniei, asemeni mult mai micilor râuri Brigach şi Breg, cu care se uneşte în oraşul Donaueschingen. De aici Dunărea curge spre Est, trecând prin mai multe capitale din Europa Centrală şi de Est înainte de a se vărsa în Marea Neagră prin Delta Dunării din România şi Ucraina.

Considerat axa vieţii Europei, bazinul fluviului include teritoriile a 19 de ţări şi adăposteşte peste 83 de milioane de persoane, cu un spectru larg de culturi, limbi şi fundaluri istorice, ceea ce face din el cel mai internaţional fluviu, afectând mai multe naţiuni decat orice alt fluviu al lumii. Comisia Europeană recunoaşte acum Dunărea ca “cel mai important corp de apă non-oceanic din Europa” şi o “viitoare axă centrală pentru Uniunea Europenă”.

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila marchează acest eveniment prin organizarea expoziției “Dunărea albastră” ce conține documente din colecțiile sale si sunt disponibile pentru împrumut. Expoziția este realizată de Doina Lalu, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply