RSS
 

Dunărea are nevoie de tine. Implică-te!

09 Mar

Dragi brăileni, vă invităm în perioada 14-22 martie 2021 alături de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” și Grupul de inițiativă locală „Creionăm Viitorul” la o serie de manifestări desfășurate sub genericul „Dunărea are nevoie de tine. Implică-te!”

Pentru a sărbători Dunărea așa cum se cuvine, am pregătit trei evenimente care au rolul de a aduce în atenția publicului problemele cauzate de poluarea mediului înconjurător. De asemenea, ne dorim să informăm/educăm populația cu privire la importanța turistică, economică și culturală a Dunării. Activitățile fac parte din programul ,,Cu apele curate“, inițiat de Asociația „Mai Mult Verde” și Lidl România, făcând un apel la implicare în prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților locale.

*Tur ghidat „Cu sacaua, de la Dunăre” – este prezentat de Roșu Mihaela Camelia, profesor și ghid turistic, care ne va purta într-o călătorie istorică pe cursul apei. Se vor aborda diverse subiecte: problematica alimentării cu apă a Brăilei în trecut, primele cișmele și primele investigații asupra calității apei potabile; vom afla mai multe despre Vadul Sacagiilor, viața pescarilor și “spirtul de oase”, despre cântecele “lipovenilor” și “pita înecatului”, despre carantina călătorilor veniți din Dobrogea, dar mai ales despre ce înseamnă fluviul astăzi pentru brăileni și cum anume putem contribui pentru a păstra o Dunăre @Cu Apele Curate. Turul va avea loc duminică, 14 martie, ora 11.00 și luni, 22 martie, ora 17.00. Punctul de întâlnire va fi Bulevardul Independenței, colț cu str. Carantinei.

*„Dunărea – între natură și plastic” – este titlul expoziției de fotografii realizate de @VladBâscă în tabăra de curățenie din 2019 din Delta Dunării, unde 100 de voluntari au reușit să strângă 5 tone de deșeuri de pe Insula Sacalin și de pe plajele comunei Sfântu Gheorghe. Expoziția a fost inaugurată în cadrul festivalului „Pelicam” (Festivalul Internaţional de Film despre mediu și oameni), ediția 2019. Fotografiile pot fi vizionate zilnic între 14 și 22 martie în curtea Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila.

*Pentru cei care își doresc să se implice și să aducă schimbări în bine comunității am pregătit workshop-ul „Cetățean pentru cetate”, organizat de Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) în data de 15 martie 2021, ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Întâlnirea durează două ore, timp în care veți afla ce este organizarea comunitară, cum lucrează grupul de inițiativă, cum se pot implica doritorii alături de alți cetățeni cu spirit civic pentru a rezolva nevoile sau problemele orașului în care trăim.

Pentru că locurile la workshop și tururi ghidate sunt limitate, vă rugăm să anunțați participarea din timp prin mesaj privat pe pagina de Facebook „Creionăm Viitorul” sau telefonic la 0239 611 292, la Secția Ludotecă din cadrul bibliotecii. Vă așteptăm!

 
 

Leave a Reply