RSS
 

Edgar Allan Poe, un excentric vizionar

03 Feb

Pe 19 ianuarie s-au împlinit 213 ani de la nașterea poetului Edgar Allan Poe, romancier și critic literar american.

Edgar Poe se naşte în anul 1809 pe 19 ianuarie, în Boston, SUA, în sânul unei familii de actori. Rămânând orfan de la o vârstă foarte fragedă, a fost crescut de o familie de negustori înstăriți. Poe urmează cursurile Universităţii Virginia, pe care o părăsește după un an, fiind înglodat în datorii din cauza jocurilor de noroc. După schimbarea mai multor locuri de muncă, Edgar se înrolează în armată, de unde este dat afară din cauza insubordonării.

Viaţa lui Edagar Allan Poe este caracterizată de o serie întreagă de frământări şi neîmpliniri atât pe plan profesional cât şi pe plan personal. Se poate spune că a fost propriul său inamic, ducând o viaţă solitară, singurul său refugiu fiind alcoolul. Cea mai faimoasă poezie a lui Poe în care se vorbeşte despre moartea tinerei sale soții este “Corbul”, o lucrare care l-a propulsat în lumea literară. Romanul „Aventurile lui Gordon Pym” și povestirile „Prăbușirea Casei Usher”, „Cărăbușul de aur”, „Pisica neagră” sunt câteva dintre lucrările lui Poe care au forțat frontierele imaginarului, combinând atmosfera gotică cu elementele horror.

Majoritatea lucrărilor lui Edgar Allan Poe prezintă o atmosferă întunecată, plină de mister. Deşi nu a avut niciodată succes financiar cu lucrările sale, Poe rămâne în istorie drept unul dintre cei mai mari scriitori ai Americii.

Vă invităm la bibliotecă să-i descoperiți opera!

Laura Caplea

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply