RSS
 

ELMORE LEONARD – SCRIITORUL NAȚIONAL AL AMERICII

13 Oct

Elmore John Leonard Jr. ( 11.10.1925-20.08.2013) este unul dintre cei mai populari romancieri şi scenarişti americani și e considerat cel mai bun scriitor de crime fiction, detronându-l pe unul din idolii săi, Raymond Chandler.

Stephen King a spus despre el că este cel mai mare scriitor american, Martin Amis l-a considerat „un geniu literar” și „scriitorul național al Americii” iar Asociația Scriitorilor din S.U.A. l-a numit „Regele Dialogurilor” și „Dickens din Detroit”.

A scris 45 de romane și foarte multe nuvele, povestiri, scenarii și adaptări pentru televiziune. 19 dintre scrierile lui au fost adaptate pentru marele ecran și 7 pentru televiziune, toate având distribuții excepționale și bucurându-se de succes.

S-a născut în New Orleans în 1925 dar familia s-a mutat în Detroit, unde tatăl sau a lucrat pentru General Motors. S-a înrolat în Marina Statelor Unite și a luptat în Pacific în timpul Celui De-Al Doilea Război Mondial.

A câștigat toate concursurile de scriere creativă la care a participat ca elev și student. În timpul facultății s-a întreținut financiar din povestirile pe care le vindea diverselor publicații. Și-a luat licența în literatura engleză și filozofie. Primele povestiri, nuvele și romane au fost westernuri iar apoi s-a orientat spre genul polițist sau crime fiction.

A lucrat în publicitate, presă și pentru industria de film. A scris întotdeauna de mână transcriind și corectând totul cu o mașină veche de scris la care nu a renunțat niciodată. Scria întotdeauna de la nouă dimineața la cinci după-amiaza, în vremurile bune cam o pagină pe oră.

Stilul lui este unic, de aceea și multitudinea de premii pe care le-a luat precum și elogiile aduse de cititori, public, critici, presă și colegii de breaslă. Împreună cu Hemingway, ale cărui scrieri le-a adorat dar pe care l-a considerat prea serios, este considerat maestrul frazelor concise, eliminând tot ceea ce ar putea plictisi cititorul dar vrăjindu-l cu stilul fluid al romanelor sale.

Elmore Leonard prezintă cu o abilitate inegalabilă violența lumii în care trăim. Personajele principale sunt aproape palpabile, împinge suspansul dincolo de limita suportabilului, crimele cu sânge rece și urmăririle îți taie răsuflarea, suspansul e terifiant, totul se derulează cinematic. Este specialistul absolut al dialogurilor nebune, acide, pline de umor negru și incredibil de reale, scrise desăvârșit, cu o colecție de personaje secundare foarte bine conturate, care te însoțesc permanent, completând perfect puzzle-urile acțiunii și cu un final al fiecărui roman pe care îți vine să-l aplauzi.

Vă recomandăm romanele lui Elmore Leonard, precum și ecranizările după scrierile lui, care sunt disponibile publicului, pentru împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila.

Disponibilitatea titlurilor poate fi consultată și în catalogul electronic al bibliotecii:https://toread.bjbraila.ro/opac/search?q=elmore+leonard

Leonard Neculae, redactor

Surse: thedailybeast.com; reuters; hotnews; myfavouritewesterns.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply