Pe lângă sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, brăilenii au prilejul de a sărbători 650 de ani de la prima atestare documentară a orașului Brăila și tot în acest an marcăm 600 de ani de la moartea marelui domnitor Mircea cel Bătrân și 140 de ani de la revenirea Dobrogei sub stăpânire românească. În acest context, pasionatul de istorie este stimulat la reflecție pentru a înțelege mai bine pe care val al istoriei se află. Brăila este unul dintre acele orașe care frapează prin antagonismul dintre un trecut măreț și un prezent decadent.
De fapt, măreția Brăilei de odinioară este asociată în mintea tuturor brăilenilor, și nu doar, cu trecutul său multisecular, iar istoria sa remarcabilă este asociată cu prosperitatea economică, cu strălucirea culturală, cu diversitatea etnică și confesională, cu dinamismul social, toate prezente cândva în orașul nostru. Iată de ce nu este deloc un demers anodin acela de a zăbovi asupra documentului care a adus Brăila în Istorie.
Citiți continuarea în format electronic în pagina 2 a revistei Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila, un articol despre istoria orașului dunărean semnat de profesor dr. Ștefan Aftodor, președinte Filiala Brăila a Societății de Științe din România.
http://www.bjbraila.ro/…/…/2018/06/exlibris-nr.9-2018bis.pdf