RSS
 

Expoziția Universală de la Paris din 1900 – Documente ale Bibliotecii „Județene Panait” Istrati Brăila

27 Apr

România a participat la Expoziția Universală de la Paris din anul 1900 cu 4 Pavilioane, construcții care au uimit vizitatorii și au atras atenția străinilor asupra economiei românești. Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila deține în cadrul Biroului de Colecții Speciale două lucrări de valoare și de referință: albumul bibliofil „L’exposition de Paris (1900), publiée avec la collaboration d’ecrivains speciaux et des meilleurs artistes, Librairie Illustrée”, Montgredien et Cie  și Olănescu Dimitrie; „Raport asupra participării României la expositia universală din Paris (1900)”, tipărită la București, la I. V. Socecu în anul 1901.

România a permis fotografilor Parisului să scoată cărți poștale cu Pavilionul regal și cu Restaurantul, acestea având o mare căutare în epoca respectivă. Pe ziariștii francezi i-a impresionat cupola de 30 de metri înălțime, expoziția de sare gemă care includea un glob cu diametrul de doi metri, dar și celelalte expoziții de știință, artă, mecanică, metalurgie, minerale, produse industriale (evident, produsele petroliere erau la loc de cinste, pe vremea aceea doar câteva țări din lume în afară de noi mai aveau rafinării), dar și expoziția de chihlimbar negru de Valahia.

Amănunte despre cele 4 Pavilioane și expozițiile existente regăsiți în materialul semnat de Ion VOLCU, șef Birou Colecții Speciale din cadrul bibliotecii, apărut în revista „Ex Libris”, nr. 11 – 12/2019, la paginile 34 – 37:

https://www.bjbraila.ro/wp-content/uploads/2020/01/ex-libris-nr.-11-12-2019.pdf

Teodora Soare

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply