RSS
 

Expoziție Eminescu la Mediatecă

13 Jan

Născut genial și cu preaplin de dragoste de țară, de popor, îndârjit în lupta cu nedreptatea, Eminescu și-a trăit cu sens cei 39 de ani pământeni, pulverizându-se apoi în astral, de unde ne trimite, din când în când, stele valoroase, pentru ca noi să ne putem desăvârși cultura.

“Și totuși, știm ceva cu precizie din făptura biologică a lui Eminescu. I s-a conservat vocea, cu timbrul ei, cu intensitățile ei, cu timpul ei. Nu pe o bandă de magnetofon, ci în cele mai nemaipomenite “conserve de voci” posibile: în sintaxa poeziilor lui. Nimic nu conservă mai exact, mai fidel, mai profund, mai nuanțat vocea cuiva, cum o conservă sintaxa lui. Ce e sintaxa? Din acest punct de vedere, cel al conservării, sintaxa reprezintă partea cea mai materială a părții celei mai imateriale între trup: cuvintele. Cuvintele fac parte integrantă din trup. Ele nu pot fi despărțite de trup. Ele au rolul de a pune în legătură trupurile oamenilor cu trupurile oamenilor. Cuvântul trage după sine și gândirea celui care-l spune. El păstrează însă și ceva din aroma trupului care-l rostește. Cei mai buni actori ai noștri, dar mai ales poeții, cei care l-au iubit și dinlăuntru pe Eminescu, citindu-l cu voce tare sau recitindu-l, respectându-i sintaxa și dulcea claritate a cuvântului scris, îi reînvie vocea, pururi vie. ” (Nichita Stănescu)

Vă invităm să le reascultați “vocea” tuturor celor meniți să își scrie numele în viața noastră culturală! La Mediatecă sunt puse la dispoziția publicului poezii (în format audio – recitate de mari actori), manuscrise, partituri/piese muzicale scrise după versurile marelui poet.

Irina Ene, bibliotecar

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply