RSS
 

Festivalul poetilor din Balcani – dialogul valorilor din sud-estul european

05 Oct

Manifestarile din cadrul celei de a VI-a editii a Festivalului poetilor din Balcani au debutat vineri, 21 septembrie, cu festivitatea de deschidere si alocutiunile gazdelor. Anul acesta, ca invitati speciali au fost cei mai buni reprezentanti ai poeziei muntenegrene : Andrija Radulovici, Radomir Uljarevici, Becir Vukovic si traducatoarea Liubita Raichici.

Întâlnirea de vineri s-a bucurat de  o prezenta numeroasa a publicului brailean, holul mare al institutiei gazda – organizatoare, Biblioteca Judeteana “Panait Istrati”, fiind ocupat în totalitate. La eveniment au participat numerosi scriitori si intelectuali braileni, membri ai Filialei Braila – Galati a Uniunii Scriitorilor din România, poeti reprezentativi ai literaturii contemporane. Amintim aici pe Aurel Pantea, Valentin Talpalaru, George Stanca sau Marius Chelaru. Din acest an, a devenit presedinte al juriului Festivalului cunoscutul critic literar Daniel Cristea Enache, alaturi de el fiind cooptati si poetii Stefania Mincu si Valeriu Stancu.

 

Seara de vineri a fost dedicata în întregime lansarilor de carte si recitalului de poezie. Au fost prezentate volumele  poetilor braileni Cornelia Vîju – „Sub pleoapa sufletului” si Gheorghe Lupascu – „Transurania”. Recitalul poetic sustinut de invitatii muntenegreni, dublati de elevi ai Liceului de Arta “Hariclea Darclee (care au citit traducerea poemelor), a fost foarte apreciat de cei prezenti.

Sâmbata, 22 septembrie, Radomir Uljarevici, a adus în atentia celor prezenti „Literatura muntenegreana contemporana”, facând o excelenta analiza a evolutiei literaturii sârbe de la perioada medievala si pâna în contemporaneitate. Uljarevici a insistat pe ideea ca filonul întregii literaturi din spatiul sârbo-muntenegrean este unul religios si ca întrega cultura scrisa, si nu numai, s-a cladit pe valorile crestinismului ortodox. Au urmat apoi dezbateri si un nou recital de poezie la care au participat scriitorii înscrisi la Festivalul Balcanica din acest an.

De la ora 12.00 au avut loc alte trei lansari de carte: Aurel Pantea – „Nimicitorul”, Gheorghe Neagu – „Arsita din ploi”, Valentin Talpalaru – „Poemele Deltei”.

Seria prezentarilor de carte a continuat si dupa-amiaza, fiind lansate  volumele: Marin Dumitrescu – „Muntele”, Aureliu Goci – „Poeti la frontiera dintre milenii”, Sterian Vicol – „Memoria lui Femios” si volumul “Balcanica 6”. La final, presedintele juriului, Daniel Cristea Enache, Stefania Mincu, Ana Harapescu si directorul Bibliotecii publice, Dragos Adrian Neagu, au înmânat premiile editiei a VI-a a Festivalului Balcanica. Laureatii din acest an sunt: Premiul Balcanica pentru Poezie: Aurel Pantea (România) si Andrija Radulovici (Muntenegru); Premiul Ex Aeqvo al Directiei pentru Cultura Braila:  Cristian Simionescu (România), Premiul Balcanica pentru traduceri: Liubita Raichici, Premiul Balcanica Opera Omnia: Leo Butnaru.

 

Dan Bistricean

Bibliotecar

 
 

Tags: , ,

Leave a Reply