RSS
 

Filă cu filă – informare și documentare

11 Mar

La Sala de Lectură – noi albume de artă ale unor artiști români, apărute la Editura Institutului Cultural Român.

Împletirea dintre ideile creatoare, materiale (fie lemn, sticlă sau fire de lână ori mătase) și munca artistului ne aduc variate forme de expresie artistică. Celor interesați de studiul artei precum și iubitorilor de artă le punem la dispoziție albumele următorilor artiști (redând și fragmente din cuvintele scrise de creatori pe prima pagină a albumelor):

📖Teodora Stendl (n. 1938) artist decorator român – „Nenumărate tufe de trandafiri diafan colorate; hățiș de boschete de la griul cel mai pal la verdele-negru. (…) Păsări cu penaj de miniaturi persane zboară în cârduri mici sau se adună pe trepte. Ziggurate negre, aurii, cu trepte multicolore, ce ajung până la cer. Mă plimb în vis sau cu gândul în aceste grădini secrete, pe care apoi le țes, le colorez și le desenez (câteodată în mici cărticele) spre a le putea oferi cândva precum o floare-bucurie”

📖 Ion Stendl (n.1939) pictor și gravor român – „Mă simt bine în această lume post-modernă, în care un centaur poate fi mai autentic decât un Ferrari. Mă plimb cu privirea sau cu gândul în minunatul muzeu imaginar; fascinat de culorile văzului de care sunt înconjurat. După o zi de trudă, mă așez obosit pe pluta Meduzei ce a eșuat la marginea deșertului de lut și revăd întocmirea lucrurilor (…)”.

📖 Geta Caragiu (n. 1929 – d. 2018) sculptoriță română de expresie postcubistă – „Lemnul și piatra au în ele înțelesuri adânci și tainice. Încerc cu sfială să le decojesc, să le rostuiesc în spațiu, echilibrate și stăpânite după o anume ordine, a mea. Iubesc arta meșterului anonim, căruia îi rămân tributară”

📖 Dan Băncilă (n. 1943), artist vizual cu specializările sticlă-metal – „Lucrul sticlei, greu de stăpânit, te îmbată; mă încântă investigarea materiei, conducerea organizării ei în structură și suprafață; mă încântă invitația creării formei în care să regăsesc valorificate calitățile sticlei, mereu dezvăluite, noi, la gura cuptorului.”

📖 Mircia Dumitrescu (n. 1941) grafician, pictor și sculptor român – a preferat să lase Curriculum Vitae să vorbească despre el (se găsește la sfârșitul albumului).

Rubrică: Elisaveta Drăghici, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply