RSS
 

Filă cu filă – informare și documentare – Noutăți la Sala de Lectură

06 Apr

Recuperarea unor filme fotografice din anii ´70–´80 ale lui Emanuel Tânjală, prin grija lui Victor Stroe, fotograf la Revista „Cinema”, a dat naștere unei lucrări valoroase pentru iubitorii de cinematografie și nu numai.

Plecat în exil în 1981, fotograful Emanuel Tânjală revine în România în 2013 și are surpriza de a primi o cutie cu filme, păstrată cu grijă de colegul său de breaslă. Astfel, a fost posibilă realizarea unui album fotografic ce conține ipostaze de neprețuit ale cinematografiei românești.

Albumul „Lumea filmului românesc fotografiată de Emanuel Tânjală” cuprinde în cele 340 de pagini momente imortalizate în timpul filmărilor, precum și portrete ale regizorilor, operatorilor și actorilor. La finalul albumului se află câteva statistici cinematografice (generații de cineaști din perioada 1950-1989, top regizori români în funcție de numărul de spectatori până în 1989).

Autorul albumului mărturisește: „Revederea acestor imagini mi-a stârnit dorința de a face un album cu lumea din film și teatru din perioada 1970-1981. Simțeam că, așa cum mă emoționa pe mine revederea lor, îi va bucura pe mulți alții. Filmele regăsite deveniseră o lecție de istorie a cinematografiei, o aducere aminte și o mărturie despre perioada cumva uitată.”

Tânjală, Emanuel, „Lumea filmului românesc fotografiată de Emanuel Tânjală”. Cluj Napoca: Ecou Transilvan, 2019.

Albumul se găsește la Sala de Lectură, cota: II24420.

Rubrică: Elisaveta Drăghici, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply