RSS
 

Filă cu filă…informare și documentare

28 Apr

S-a întâmplat pe…28 aprilie 1859


… s-a înființat Biroul de Statistică al Țării Românești, prin Decretul Domnesc nr. 117, Dionisie Pop Marţian fiind numit în funcţia de şef al Biroului de Statistică Administrativă din Ţara Românească. Decretul a fost emis de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
În iulie 1858 a fost emis un nou decret prin care se înființează Direcția Statistică a Moldovei, condusă de Ion Ionescu de la Brad.
La 12 iulie 1859 Biroul de Statistică din Țara Românească devine Oficiul Central de Statistică Administrativă, Dionisie Pop Marţian rămânând la conducere (prin Ordonanţa nr.279 din 1859).
Realizarea Unirii Ţărilor Române a fost urmată şi de unirea tuturor instituţiilor statului, și implicit și a celor două organe ale statisticii. Prin Decretului nr. 587 din 4 august 1862, se „consfinţește înfăptuirea deplină a statisticii oficiale româneşti”. Oficiul Central de Statistică avea să fie condus de către Dionisie Pop Marţian.

Sursa: Guțescu, Laurențiu, „Informația statistică și agricultura”, Editura Academiei oamenilor de Știință, București, 2010 (http://www.aos.ro/…/978-606-92500-6-8-informatia-statistica…)
Astăzi, instituția se numește Institutul Național de Statistică.

Elisaveta Drăghici, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply