RSS
 

File din trecutul Brăilei

03 Feb

Personalități care și-au lăsat amprenta, de-a lungul timpului, în paginile de istorie ale Brăilei

Începând cu secolul al XIV-lea, Brăila este consemnată în documentele vremii, ca având cel mai important port de la Dunăre. Prin portul Brăilei se exportau animale vii, produse apicole, un loc important deținându-l comerțul cu pește. Multe personalități ale timpului au fost interesate să cunoască activitățile portuare, ocupațiile locuitorilor, dar și comerțul înfloritor pe care îl desfășura Brăila.

-Ștefan Cantacuzino este reținut de istorie ca fiind cel care a contribuit la introducerea pentru prima oară a culturii porumbului în Bărăgan, inclusiv în județul Brăila – Râmnicu Sărat.

-La 20 octombrie 1828 se năștea la Brăila George Baronzi, poet, dramaturg și romancier folclorist.

-La data de 4 septembrie 1830 este numit medic al Carantinei din Brăila Constantin Hepites, cu studii de medicină și farmacie la Universitatea „Vindo Bonensi”, considerată cea mai veche universitate din Europa.

-În 1833 acesta înființează farmacia „Aquilla”, considerată ca fiind prima farmacie din țară cu deschidere către populație.

-La 23 decembrie 1832 sosește la Brăila Ioan Penescu, primul profesor al Școlii Publice din Brăila.

-Dimitrie Golescu, originar din Golești, îndeplinește funcția de administrator al județului Brăila în anul 1848.

Expoziția „File din trecutul Brăilei”, realizată la Sala de Lectură, pune la dispoziția cititorilor o serie de documente care conțin informații despre urbea noastră.

Sursa: „Pagini memorabile din trecutul Brăilei”, Gheorghe Gorincu, Brăila, Editura Lucas, 2016

Rubrică realizată de Carmen Damian, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply