RSS
 

George Orwell, mai actual ca niciodată

28 Apr

George Orwell a fost un jurnalist britanic și autor, eseist și critic literar, care a scris două dintre cele mai cunoscute romane ale secolului 20: „Ferma animalelor” și „O mie nouă sute optzeci și patru”. Numele real a fost Eric Arthur Blair (n. 25 iunie 1903, India — d. 21 ianuarie 1950, Londra).

Opera lui George Orwell a fost mult peste timpul său: a devenit cunoscut în anii 1930 – pe când dificultăţile economice zguduiau comunităţile din întreaga lume, iar diferitele ideologii de extremă începeau să ameninţe continentul european.

„O mie nouă sute optezeci şi patru” este o critică dură la adresa statelor totalitare – iar unii scriitori contemporani sugerează că Orwell ar fi anticipat corect şi cultura supravegherii în era internetului. Principala figură a romanului, Big Brother („Fratele cel Mare”), a devenit o figură metaforică a regimului polițienesc și totalitar, precum și a reducerii libertăților.

Majoritatea operelor sale reprezintă un comentariu la adresa societăţilor – „Ferma animalelor”, de pildă, este o alegorie a Rusiei sovietice, în care Stalin şi Troţki sunt prezentaţi caricatural ca porci rivali. Mai nou, aflăm că după ce a fost deja ecranizat, romanul va fi transpus într-un joc video pentru noua generație de internauți.

„Toată propaganda, toate ţipetele şi minciunile şi toată ura vin, invariabil, de la oameni care nu luptă”, scria George Orwell în cartea „Omagiu Cataloniei” (1938).Orwell a scris mult şi pentru ziare, dar și cărţi de non-ficţiune despre viaţa sa, ca o persoană fără adăpost: “Fluierând a pagubă prin Paris și Londra” (1933). A mai scris: romanele “O fată de preot” (1935), “Aspidistra să trăiască!” (1936), “O gură de aer” (1939). Articolele sale au fost mereu citite cu atenție și interes. Sunt texte aflate la granița dintre literar și non-literar care înfățișează aspecte din viața londonezilor din anii celui de-al II-lea Război Mondial fără cea mai mică tendință de a cosmetiza atmosfera din acea perioadă.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply