RSS
 

Giganți ai literaturii universale : Victor Hugo și Carlo Goldoni

27 Feb

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” organizează expoziția documentară, “Giganți ai literaturii universale : Victor Hugo și Carlo Goldoni”, marcând astfel 2015 ani de la nașterea scriitorului francez Victor Hugo și 310 ani de la nașterea dramaturgului italian Carlo Goldoni.
Lider necontestat al romantismului francez, Victor Hugo si-a exercitat influenta in toate genurile existente : poezie, drama, fictiune, critica literara, eseuri politice si religioase. Mai mult un fenomen si o forta decat o figura literara conventionala, Hugo, pe tot parcursul vietii sale, a intruchipat istoria si spiritul Frantei in cea mai mare parte a secolului al XIX-lea.
Itinerariul cultural si artistic al lui Carlo Goldoni este marcat pe de-a-ntregul de vocatia teatrala. De-a lungul activitatii sale literare “poetul comic” venetian urmareste visul de a realiza o interrelatie intre dimensiunea “lumii” si experienta “teatrului “.
Goldoni a reformat comedia, inlaturand mastile traditionale, miraculosul, declamatia si punand accentul pe personaje si pe explorarea caracterelor acestora. Teatrul sau se remarca prin forta evocarilor, verva satirica, umor si optimism robust.
Expozitia este organizata de Sorin Neagu, bibliotecar, in cadrul Sectiei de Imprumut pentru Adulti si este deschisa publicului in perioada 24 februarie – 7 martie 2017.

 
 

Leave a Reply