RSS
 

Glorie Armatei Române

23 Oct

Secția Împrumut pentru Adulți a Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” Brăila găzduieşte, începând cu data de23 octombrie, o expoziţie documentară dedicată Zilei Armatei Române.

Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959 și a fost stabilită pentru a marca eliberarea de sub ocupație horthystă a Transilvaniei de Nord. Astfel, la 25 octombrie 1944, Armata Română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţie străină: oraşul Carei. Mii de militari din cadrul Armatei a IV-a, comandată de bravul general Dăscălescu, şi trupele Armatei I ale generalului Atanasiu au căzut vitejeste în luptele sângeroase de la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Oarba de Mureş, Păuliş, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare şi Carei, în total peste 50.000 de oameni (morţi şi răniţi).

După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Expoziția este realizată de Silvia Iacob, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply