RSS
 

In Memoriam – 29 de ani de la moartea lui Petre Țuțea

03 Dec

”Decât să vă spună ei, mai bine să vă spun eu cine sunt: sunt român, naţionalist, creştin, ortodox şi militarist.” (Petre Ţuţea – „Cugetări memorabile”)

S-a născut la 6 octombrie 1902 în satul Boteni, jud. Argeș, în familia unui preot. După liceu urmează cursurile Facultăţii de Drept de la Universitatea din Cluj, apoi studiază formele de guvernământ la Universitatea Humboldt din Berlin. După studiile postuniversitare devine doctor în drept administrativ.

Activitatea sa publicistică cuprinde articole şi studii de economie şi politică în presa anilor 1930, cu precădere în „Cuvântul” condus de Nae Ionescu. Este un apropiat al acestuia, ca şi al lui Mircea Eliade și Emil Cioran. Sub regimul comunist face 13 ani de închisoare politicã în anii 1948-1953 şi 1956-1964.

În perioada comunistă publică sporadic, sub pseudonimul Petre Boteanu, în revistele şi almanahurile Uniunii Scriitorilor. Până la sfârşitul vieţii a trăit extrem de modest, într-o garsonieră, ajutat de câţiva prieteni care obţinuseră pentru el un mic ajutor bănesc şi mâncare de la Casa Scriitorilor.

Supranumit „Socrate al românilor”, „românul absolut” sau „ţăranul imperial”, eseistul, filosoful şi economistul Ţuţea a fost redescoperit de societatea românească abia după 1989, datorită zelului unor studenţi care au văzut în el un mentor şi un vizionar. Moare la Bucureşti în 3 decembrie 1991, după ce se bucură de o scurtă perioadă de notorietate dublată de o intensă mediatizare.

„Cu verva sa fără pereche, dacă ar fi trăit la Paris, ar fi avut astăzi o reputaţie mondială. Vorbesc adesea despre el ca despre un geniu al vremurilor noastre sau, mai degrabă, ca despre singurul spirit genial pe care mi-a fost dat să-l întâlnesc în viaţa mea” – declara în 1974 Emil Cioran.

Rubrică: Laura Caplea, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply