RSS
 

In Memoriam Albert Camus, dramaturg și filozof franco-algerian

12 Jan

Albert Camus a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 1957 la vârsta de 43 de ani, fiind unul dintre cei mai tineri beneficiari ai premiului. S-a născut la 7 noiembrie 1913 în orașul Mondavi (Algeria) într-o familie modestă, copilăria sa fiind marcată de perioade lungi de sărăcie.

În ciuda acestui fapt, Camus a îndrăgit școala, fiind admis la Universitatea din Alger, unde a studiat filozofia. În anii studenției s-a opus colonizării franceze a poporului algerian, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Camus s-a alăturat Rezistenței franceze, care a luptat pentru eliberarea Parisului de ocupația nazistă.

În timpul Rezistenţei a scris o serie de lucrări care l-au făcut cunoscut: eseul filosofic “Mitul lui Sisif”, romanele “Ciuma” și “Străinul”, precum şi piesele de teatru “Caligula”, “Neînțelegerea”.

Romanele sale, scurte și dense, s-au impus în cultura franceză, iar multe dintre cărțile sale au intrat în programa liceelor din aproape toată lumea.

Opera sa se remarcă printr-o viziune tragică asupra lumii, cu accent pe inutilitate și pe micimea omului confruntat cu marile probleme ale vieții. Concepțiile filozofice ale lui Camus au fost asimilate curentului existențialist, iar contribuția lui semnificativă în literatură a fost ideea de absurd. A murit la 4 ianuarie 1960 în Burgundia (Franța), într-un accident de mașină.

Vă așteptăm la Secția Împrumut pentru Adulți să-i descoperiți opera!

Laura Caplea, bibliotecar

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply