RSS
 

In Memoriam Fănuș Neagu

24 May

Povestiri din drumul Brăilei – expoziție documentară organizată cu ocazia împlinirii a 10 ani de la moartea scriitorului brăilean Fănuş Neagu (n. 5 apr. 1932 – d. 24 mai 2011)

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila marchează acest eveniment prin organizarea expoziției “Povestiri din drumul Brăilei” care conține documente din colecțiile Secției Împrumut Adulți, disponibile pentru împrumut.

Fănuș Neagu a fost un povestitor, memorialist, romancier, nuvelist și dramaturg, care a adus un aport important la evoluția literaturii române. A fost membru corespondent al Academiei Române, director al Teatrului Național din București și de foarte multe ori a colaborat cu industria cinematografiei ca scenarist sau creator de dialoguri. Câteva dintre nuvelele și povestirile sale au fost traduse și incluse în numeroase antologii apărute în străinătate.

S-a născut la 5 aprilie 1932, în localitatea Grădiștea de Sus, județul Brăila, într-o familie de țărani. Numele real este Ștefan Neagu. Primul roman publicat de Fănuș Neagu a fost “Îngerul a strigat” (1968). Au urmat romanul “Frumoșii nebuni ai marilor orașe” (1976), nuvelele din volumul “Insomnii de mătase” (1981), “Pierdut în Balcania” (1982). A fost redactor la revistele “Luceafărul” și “Amfiteatru”, a scris cronici sportive la “România Literară”. În 1976 a scris scenariul și a jucat în filmul “Casa de la Miezul Nopții”, regizat de Gheorghe Vitanidis. În 1993 a apărut ca actor în filmul “Crucea de piatră”, realizat după scenariul scris de Titus Popovici și regizat de Andrei Blaier.

A colaborat cu articole, reportaje, povestiri la foarte multe ziare și reviste, a prefațat diverse cărți cu profil sportiv sau turistic și a mai publicat tablete sportive, foarte pitorești, în “România literară”, adunate în volumele “Cronici de carnaval” (1972) și “Cronici afurisite” sau “Poeme cântate aiurea” (1977).

De asemenea, a scris și literatură pentru copii (“Caii albi din orașul București”, 1967). Înzestrat cu un talent cu totul de excepție, creator de limbă literară, Fănuș Neagu a fost distins cu Premii ale Uniunii Scriitorilor în 1964, 1968, 1970 și 1988, potrivit http://www.academiaromana.ro/. La 12 noiembrie 1993 a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar din 21 decembrie 2001 a fost membru titular.

Expoziția este realizată de Florentina Petcu, bibliotecar și poate fi vizionată în holul Secției Împrumut Adulți în perioada 24-31 mai 2021.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply