RSS
 

In Memoriam Gustav Mahler, compozitor și dirijor

18 May

Astăzi, 18 mai, se împlinesc 110 ani de la moartea compozitorului şi dirijorului austriac Gustav Mahler (n. 7 iulie 1860, Boemia – d. 18 mai 1911, Viena).

Gustav Mahler a început să-și arate apetența pentru muzică și talentul de la o vârstă fragedă. La 4 ani, Gustav a descoperit pianul bunicilor săi și a fost captivat de acesta. Și-a dezvoltat abilități interpretative deosebite, ajungând să fie considerat ”copil minune” local, susținând primul său spectacol la vârsta de 10 ani, la teatrul municipal.

Ambițiile sale pentru o carieră muzicală au fost susținute de tatăl său, astfel încât, de la 15 la 18 ani a primit o educație completă la Conservatorul din Viena, studiind pianul cu Epstein, iar mai târziu, a început studiile la Universitatea din Viena, urmând cursuri care reflectau interesul său crescând pentru literatură, artă și filosofie.

Prima sa compoziție importantă este considerată ”Cântec jalnic” – 1880 – an în care a obținut și primul post de dirijor profesionist. Interpretările din creația lui Wagner, Mozart și mai ales versiunea lui dirijorală pentru ”Simfonia a IX-a” de Beethoven l-au consacrat definitiv.

A scris peste 40 de lieduri – din care jumătate cu acompaniament orchestral – o cantată și 11 simfonii. În arta sa, totul pare să șocheze, să provoace, motiv pentru care a fost criticat deopotrivă ca interpret și compozitor, însă tocmai aceste paradoxuri și antinomii conferă bogăție și originalitate operei sale.

Muzica Lui Gustav Mahler a fost permanent alimentată de conflictele interioare, de aspirațiile și concepțiile lui metafizice.În muzica lui pot fi descoperite, în germene, toate trăsăturile muzicale ale viitorului.

Parte din opera sa o puteți regăsi la Mediatecă, sub formă de DVD-uri, CD-uri și discuri de vinil.

Steluța Buzdugan, bibliotecar

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply