RSS
 

In memoriam Liviu Rebreanu

27 Nov

Liviu Rebreanu (27 nov. 1885 – 1 sep. 1944) a fost un prozator și dramaturg român, membru titular al Academiei Române și creatorul romanului românesc modern. Rămâne în literatură ca un nuvelist și romancier a cărui operă se află la granița dintre realism și modernism, prin “darul masiv de a crea viața” (M.Sebastian).

Înainte de a scrie și de a-și publica romanele, scriitorul și-a desăvârșit talentul de prozator scriind povestiri și nuvele. Cea mai cunoscută nuvelă a sa este de bună seamă Ițic Ștrul, dezertor. Ciuleandra, nuvela sa psihologică cea mai cunoscută, va apărea ceva mai târziu. Marile evenimente sociale viața rurală sau citadină, iubire sau războiul sunt doar câteva teme ale operelor sale. În anul 1920 este publicat romanul Ion, primul mare succes al lui Rebreanu. Romancierul a început să scrie romane realiste, în care acțiunea avea loc în decorul unui sat din Transilvania și a readus problematica țărănească în centrul atenției lumii literare, prin romanul setei de pământ. După publicarea romanului Ion, Academia Română îi conferă Marele Premiu Năsturel, iar în 1920 Societatea Scriitorilor Români îl premiază pentru Pădurea spânzuraților.

Spre sfârșitul vieții, prozatorul a scris mai multe romane, polițiste sau cu subiecte care țin de zona paraliteraturii, cum ar fi Adam și Eva, bazat pe tema metempsihozei. Un cuplu se reîncarnează în șapte momente istorice diferite, iar textul e închis într-o povestire cu ramă.

Expoziția este realizată de Florentina Petcu, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply