RSS
 

In Memoriam Mircea Albulescu

09 Apr

In Memoriam Mircea Albulescu“La bună vedere, bunii mei…la bună vedere…Și mă rog vouă și Firii,Cât va mai fi iubire în largul zării…Bunii mei, nu mă dați pradă uitării…” (Mircea Albulescu)

Pe 8 aprilie, se împlinesc 5 ani de la trecerea în neființă a marelui actor Mircea Albulescu (4 octombrie 1934 – 8 aprilie 2016). Primii pași în lumea teatrului îi datorează lui Liviu Ciulei, pe care l-a păstrat în memorie ca pe omul care a știut să-l îndrume și să ”deschidă o poartă acolo unde credeam că e un perete.”, după cum actorul însuși mărturisește. A jucat în sute de piese de teatru (Teatrul Municipal din București, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București), în peste 90 de filme și a interpretat peste 500 de roluri remarcabile în teatrul radiofonic (în cadrul emisiunii ”Teatru la microfon”).

De asemenea, a avut roluri și în piese de teatru de televiziune. Pentru bogata sa activitate artistică, pentru interpretările sale prestigioase a fost distins cu numeroase premii naționale și internaționale. În afara faptului că a fost și prezentator de televiziune (de neuitat fiind emisiunile sale ”Istoria literaturii române” și ”Am întâlnit și români fericiți”), Mircea Albulescu s-a remarcat și printr-o activitate pedagogică deosebită, fiind un profesor dedicat, care a transmis mai departe pasiunea pentru actorie, destăinuind secretele acestei arte.

În viziunea sa, ”este imperios necesar ca publicul, cealaltă jumătate care formează împreună cu spectacolul o ”Seară de teatru”, să fie la fel de interesat, de inteligent, de talentat. Numai această echivalenţă poate facilita transferul de energie între scenă şi sală, între sală şi scenă. Această traversare a sufletului, peste rampă, în ambele sensuri, conferind serii de teatru valoarea sa deosebită inefabilul care ne face să revenim şi să îndemnăm şi pe alţii să vină la teatru și să guste din acest elixir minunat și tămăduitor.”

Și, nu în ultimul rând, a fost și un sensibil autor de poezie și proză, un om care, în pofida solicitantei sale activități artistice, știa să-și ofere și răgazul de a se opri să savureze bucuriile pe care întâmplarea i le scotea în cale: “ …am grijă să risipesc adânc prin buzunarele mele boabele de vreme cu care să-mi plătesc tihna de a-mi rezema sufletul de simeza galeriilor care-mi sunt în cale, dar și să dau ocol, fără spaima de prea mare osteneală, către alte sălașe care găzduiesc, vreme cam de-o vacanță, visele adunate în poala unor pânze, ori agățate de sufletul altor…”materiale”.” (Mircea Albulescu, “Bazar sentimental”)

Va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut ca un ilustru actor român, iubitor de frumos, care a făcut totul cu dăruire, bucurie și pasiune.

Vă așteptăm la Mediatecă să-l (re)descoperiți!

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply