RSS
 

In memoriam Nicăpetre

28 Jan

În perioada 27 ianuarie- 8 februarie 2021, Secția Împrumut pentru Adulți a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila organizează expoziția documentară In memoriam Nicăpetre”, expoziție dedicată împlinirii a 85 de ani de la nașterea sculptorului brăilean.

Nicăpetre (Bălănică Petrică) s-a născut la Brăiliţa, azi cartier al municipiului Brăila, în 27 ianuarie 1936 şi a decedat la Toronto, în 21 aprilie 2008. A absolvit Institutul de arte plastice Nicolae Grigorescu, în 1964. Prin calitățile artistice de excepție ale lucrărilor, s-a afirmat de la debut ca desenator și sculptor original, de mare valoare.

Prima expoziție personală, de sculptură și desen, “Cariatide”, a fost realizată în anul 1969, la Galeria Simeza. I-au urmat expozițiile de sculptură din anii 1970, 1972, 1974, la Galeria Apollo; 1975 expoziția de desen la Galeria Amfora; 1976 expoziția de sculptură la Galeriile de artă ale municipiului București; 1979 expoziția de sculptură și desen la Galeriile de artă Bacău; 1980 expoziția de desen la Galeria Galateea.

La 15 iulie 1980, data la care Nicăpetre a părăsit România, creația sa de desenator și de sculptor, realizată între 1962 – 1980, a rămas în atelierul din Bariera Vergului, Intrarea Mieilor nr. 10, atelier devastat după refuzul artistului de a reveni în țară. După o scurtă perioadă petrecută în Grecia și în Italia, în iulie 1981 Nicăpetre emigrează în Canada, la Toronto. Deși a fost obligat să lucreze ca dulgher sau vopsitor pentru a supraviețui, în ascuns a continuat să deseneze (ciclul “Artistul și Natura”), să picteze (ciclul “Livezi înflorite”), să scrie (volumul autobiografic “Brăilița – Downtown – via UAP”) și să cioplească în parcuri, în locuri izolate, trunchiuri de copaci răsturnați de furtună și din ce în ce mai rar, în piatră. Din 1982 a reușit să expună în Toronto, pictură și sculptură la Columbus Center, iar în 1985, a deschis expoziția personală de sculptură la Goethe Institute. Acesta a fost începutul unei intense activități expoziționale care îi va aduce recunoașterea internațională.

În 1991 a fost distins cu Marele Premiu la Concursul Internațional de Sculptură Henri Moore de la Hakone (Japonia). Lucrarea premiată, “Adam și Eva”, sculptată în marmură, a intrat în colecția Muzeului Regal din Tokio.

În 1993 a obținut Premiul Juriului la a II-a ediție a Concursului Internațional de Sculptură organizat de Universitatea din Birmingham – Alabama, SUA. Lucrarea Invocație, sculptată în lemn, a fost cumpărată pentru colecția Universității.

În 1995 a participat cu lucrarea în lemn, “Devenire”, la Expoziția Trienală de Sculptură de la Osaka. Alte lucrări monumentale sculptate de Nicăpetre sînt instalate în parcuri culturale și spații publice din lume: “Iubirea mea… despre tine” (1974), marmură, la Villany (Ungaria), “Marea Umbră” (1980), marmură, la Skironio (Grecia), “Orgă de liniște” (1988), granit, la Straubing (Germania), “Acrotiri” (1993), marmură, la Krastal – St. Paul (Austria), “Devenire”, lemn (1994), la Saint-Jean-Port-Joli (Quebec), “Păstaie” (1996), lemn, la Kirkfield (Ontario) ș.a.

În vara anului 2004, Nicăpetre s-a reîntors pentru un stagiu de lucru la Brăila. A desenat alte variante ale temei Artistul și Natura, a modelat în lut bustul filosofului Petre Andrei și a publicat “Nicăpetre despre Nicăpetre”, volum alcătuit din fragmente selectate din autobiografia Brăilița – Downtown via U. A. P.

Sursa: https://www.muzeulbrailei.ro/…/centrul-cultural…/…

Expoziția este realizată de Silvia Iacob, bibliotecar.

 
No Comments

Posted in Diverse

 

Leave a Reply