RSS
 

În vizita la Parlamentul European

22 Jun

Porniti în aventura cunoasterii institutiilor europene, o delegatie de 40 de bibliotecari din toata tara, membrii ANBPR, a vizitat Parlamentul European de la Strasbourg, în cadrul proiectului de diseminare a informatiilor europene prin bibliotecile publice. Întâlnirea cu colegii din tara a constituit un imes prilej de a face schimb de experienta, de a afla ce noutati profesionale se mai desfasoara în alte biblioteci si de a observa cu câta implicare si devotament fac aceasta meserie unii dintre noi. De la bun început trebuie sa multumim ANBPR-ului pentru intermedierea acestei vizite, care ne-a oferit o noua viziune asupra conceptului de Europa Unita.

Parlamentul European functioneaza într-o cladire impunatoare si ca institutie europeana reprezinta calea directa de acces de la opinia publica la legislativ. Toate deciziile legislative ale celor 27 de state membre UE, care se nasc aici, vor influenta viata a 500 milioane de cetateni europeni. Sub deviza Europa suntem noi Parlamentul European transmite latura emotionala a mesajului sau catre toti cetatenii, prin birourile de informatii din fiecare tara.

Grupul de bibliotecari a fost primit de reprezentantii Biroului de Informare din România la Parlamentul European, în hemiciclu, unde au fost prezentate informatii despre Consiliul Europei si alte institutii europene, comisiile parlamentare, calendarul si bugetul pe 2011.

Pentru eficientizarea comunicarii si asigurarea unui flux permanent de informatii europene, ANBPR a propus un parteneriat, prin care Biroul de Informatii Român de la Strasbourg sa beneficieze de resursele umane si tehnologice pe care le poseda bibliotecile publice. În acest scop vor exista donatii de carti cu idei europene, campanii de informare si parteneriate cu centrele de informare din teritoriu – Europe Direct.

Participarea la sedinta din plenul Parlamentului European a fost o experienta inedita pentru multi dintre noi. Pe ordinea de zi se aflau aplicarea acquis-ului Schengen pentru România si Bulgaria, precum si revizuirea constitutiei Ungariei, moment în care europarlamentarul român Victor Bostinaru a avut o interventie hotarâta în privinta Tinutul Secuiesc, asteptând o reactie din partea UE.

23 de limbi oficiale se vorbesc în plenul Parlamentului European, ce reprezinta cele 506 combinatii lingvistice din toate tarile UE. Traducerea se face instantaneu la casti, limba româna putând fi accesata apasând tasta 22.

Proiectul prin care se va desfasura la Biblioteca Judeteana din Braila diseminarea informatiilor europene se numeste Voluntar European pentru comunitatea braileana. În cadrul acestui proiect, pe parcursul urmatoarelor luni se va înfiinta un punct de informare europeana si se vor efectua vizite în scoli si licee cu scopul de a vorbi elevilor despre Uniunea Europeana. Pentru cresterea nivelului de informare a comunitatii locale vom atrage 10 tineri voluntari, care sa se alature proiectului nostru si, de asemenea, vor exista colaborari cu Europe Direct, în vederea unor actiuni comune de informare.

Consider ca vizita si-a atins scopul pentru care a fost organizata, acela de a ne familiariza cu institutiile europene, de a vedea cum acestea functioneaza, motiv pentru care cei care au facut parte din delegatia de bibliotecari condusa de ANBPR, vor împartasi impresiile si informatiile europene cu publicul caruia îi suntem datori a-i aduce la cunostinta ce înseamna sa fii cetatean european.

 

Laura Caplea

Bibliotecar

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply