RSS
 

Incubator pentru tinerii bloggeri

28 Mar

Sâmbătă, 18 februarie, s-a desfășurat activitatea “Blogul de brand personal“ din cadrul proiectului “Blogger Hub” al Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila la care au participat elevi ai Colegiului Economic „Ion Ghica”, Liceul Teoretic „Mihail Sebastian” alături de prof. Oana Ghețu.

Elisaveta Drăghici și Maria-Valentina Sava, bibliotecari, au dezbătut împreună cu adolescenții tema activității, realizând împreună cu aceștia o analiză a aspectelor pozitive și negative ale editării unui blog și care pot fi plusurile și minusurile distribuirii acestuia pe rețelele de socializare. Prezentarea a cuprins și o etapă de observare, cercetare și documentare on-line în domeniul blogurilor de brand personal din diverse domenii.

Discuția a cuprins în detaliu și alte aspecte precum faptul că atât platformele online cât și rețelele de socializare pot oferi – pe lângă informații utile, divertisment, știri, materiale audio-video educative – și informații distorsionate referitoare la concept precum: prietenie, adevăr, manipulare, cenzură, conspirație, valori, virtuți, modele comportamentale etc. Adolescenții au participat la dezbatere și au recunoscut că deși rețelele de socializare le oferă divertisment și socializare, există și dezavantaje ca: dependența, calitatea nesigură ori chiar inutilă și perimată a informațiilor vehiculate, uneori din surse nesigure ori necunoscute, risipirea timpului personal etc.

Pornind de la această idee, elevii au lucrat împreună cu coordonatorii Blogger Hub, pe un model de feed-back și auto-dezvăluire, destinat să ajute la îmbunatățirea conștientizării propriei persoane, dar și înțelegerea reciprocă a celor prezenți în incubator.

Am folosit modelul Johari (descoperit în anii ’50, de către psihologii americani Joseph Luft și Harry Ingham) pentru a explora zonele de comunicare despre noi și ceea ce percep alții despre persoana noastră. Fiecare tânăr a analizat prin intermediul Ferestrei Johari patru zone: Arena (Eu știu și ceilalți știu), Unghiul mort (Eu nu știu dar ceilalți știu), Fațada sau aria ascunsă (Eu știu dar ceilalți nu știu) și Necunoscutul (Eu nu știu și nici ceilalți nu știu).

În ce-a de-a 2-a parte a activității, s-au analizat răspunsurile din chestionarul Ferestrei Johari, și așa cum era de așteptat, acesta a fost pentru tineri un prilej frumos de a se cunoaste și de a împărtași câte ceva din comportamentul, atitudinile, sentimentele, emotiile, cunoasterea, experienta, talentele, perspectivele fiecăruia.

În utima etapă a activității, adolescenții au parcurs pașii necesari creării blogurilor personale, fiind sustinuți de Valerica Oprișanu, editor de blog, stabilind totodată etapele de lucru și termenii de desfășurare pentru următoarea întîlnire din incubator.

Pentru cei interesați de această activitate, vă invităm să participați la întâlnirile incubatorului de bloggeri dacă sunteți interesați de crearea unui blog de brand personal sau în calitate de blogger pentru a împărtași celor tineri din experiențele dumneavoastră.

Sava Maria-Valentina,

bibliotecar

 
 

Leave a Reply